Vreme je da upoznate kineski kupus: Nova vredna i svestrana namirnica na vašem stolu
Ako ste u poslednje vreme u prodavnici primetili izduženi, svetlozeleni kupus sa nežnim i blago naboravnim listovima – najverovatnije ste naišli na kineski kupus, poznat i kao napa kupus. Iako novina za mnoge u Srbiji, ovo je vrsta povrća koja je vekovima jedna od osnovnih namirnica u istočnoazijskoj kuhinji. Tako je, zahvaljujući sve većem prisustvu Kineza u Srbiji, i nama postala dostupna ova vredna namirnica. E pa vreme je da joj damo šansu i u našim domovima, jer kineski kupus nije samo izuzetno ukusan i svestran, već i veoma zdrav.
Kineski ili napa kupus, potiče iz Kine, gde se uzgaja i koristi već više od 1000 godina. Kasnije se proširio na Koreju, Japan i ostatak Azije, gde je i danas osnova mnogih jela – kao što su supe, kimči i jela iz vok-a. Danas se kineski kupus uzgaja širom sveta, a sve češće se može naći i u prodavnicama u Srbiji. Ukoliko ne uspevate da ga nađete - mesto gde se sa sigurnošću uvek može kupiti su pijace u neposrednoj blizini starog i novog Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu.
Zdravstvene prednosti kineskog kupusa
Poput rođaka brokolija, kelja i običnog kupusa, kineski kupus takođe spada u kupusnjače (ili „krusifere“), koje se sa razlogom smatraju najzdravijom porodicom povrća. Tako je i kineski kupus:
- Bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena;
- Podržava zdravlje srca i pomaže u smanjenju upalnih procesa;
- Niskokaloričan je, bogat vodom i vlaknima – idealan za varenje i održanje normalne telesne težine;
- Sadrži folat i vitamin K – što je važno za zdravlje kostiju i mozga;
- Može imati vredna antikancerogena svojstva, kao i druge kupusnjače.
Kineski kupus ima blaži ukus i lakše se vari od običnog kupusa ili kelja, što ga čini pogodnim i za ljude sa osetljivim stomakom.
Kako sve može da se koristi kineski kupus?
Jedna od najvećih prednosti kineskog kupusa je što je izuzetno svestran. Može se jesti sirov ili termički obrađen, a njegov blag ukus i sočna tekstura se odlično uklapaju u najrazličitija jela.
1. Sirov:
- Iseckajte ga na trakice i dodajte u salatu sa tahini limun prelivom;
- Zamenite njime zelenu salatu ili običan kupus u sendvičima, tortiljama ili burgerima;
- Iseckajte ga na tanke trake i pomešajte sa rendanom šargarepom i jabukom za osvežavajuću salatu.
2. Kuvan:
- Dodajte ga u supe od povrća ili ramen pred kraj kuvanja (jer se brzo skuva);
- Pržite ga kratko sa belim lukom, đumbirom i soja sosom (brzi stir-fraj);
- Dinstajte ga sa pečurkama i tofuom za jednostavan, a hranljiv biljni obrok
- Koristite ga za nadeve u azijskim rolnicama i knedlama.
Bonus recept: Stir-fraj sa kineskim kupusom i nudlama
U pitanju je ukusno jelo prepuno biljaka, koje se brzo sprema.
Potrebno je:
- 1/2 glavice kineskog kupusa (naseckanog na trake)
- 1 veća crvena paprika (nasečena na trakice)
- 2 srednje šargarepe (nasečene na tanke štapiće ili izrendane krupno)
- 3-4 čena belog luka (sitno iseckanog)
- 1 kašičica usitnjenog svežeg korena đumbira
- 3 kašike soja sosa 1 kašika susamovog (ili drugog biljnog ulja)
- 150 - 200 g nudli (običnih ili pirinčanih) ili integralnih špageta
- Za posipanje: pečeni susam ili iseckan mladi luk (opciono)
Skuvajte nudle ili integralne špagete po uputstvu, procedite i ostavite sa strane. U tiganju zagrejte ulje i propržite kratko beli luk i đumbir, pa dodajte šargarepu i papriku i prižite oko 3 minuta. Ubacite kineski kupus i soja sos, pa pržite još 4-5 minuta, dok kupus ne omekša. Dodajte kuvane nudle ili špagete, pa sve izmešajte i kuvajte još minut. Jelo servirajte posuto susamom (najbolje kratko pečenim na suvom tiganju) i na kolutiće naseckanim mladim lukom (ako imate).
Dobili ste savršeno ukusan i brz obrok bogat vlaknima, vitaminima i biljkama – baš ono što vašem telu treba!
Kineski kupus je zaista vredan igrač na kuhinjskom terenu – i zdrav i ukusan i lako se priprema i uklapa u svakodnevnu ishranu. Dajte mu šansu i možda postane nova omiljena namirnica u vašem kulinarskom repertoaru.