Vreme je da upoznate kineski kupus: Nova vredna i svestrana namirnica na vašem stolu

Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Ako ste u poslednje vreme u prodavnici primetili izduženi, svetlozeleni kupus sa nežnim i blago naboravnim listovima – najverovatnije ste naišli na kineski kupus, poznat i kao napa kupus. Iako novina za mnoge u Srbiji, ovo je vrsta povrća koja je vekovima jedna od osnovnih namirnica u istočnoazijskoj kuhinji. Tako je, zahvaljujući sve većem prisustvu Kineza u Srbiji, i nama postala dostupna ova vredna namirnica. E pa vreme je da joj damo šansu i u našim domovima, jer kineski kupus nije samo izuzetno ukusan i svestran, već i veoma zdrav.

Kineski ili napa kupus, potiče iz Kine, gde se uzgaja i koristi već više od 1000 godina. Kasnije se proširio na Koreju, Japan i ostatak Azije, gde je i danas osnova mnogih jela – kao što su supe, kimči i jela iz vok-a. Danas se kineski kupus uzgaja širom sveta, a sve češće se može naći i u prodavnicama u Srbiji. Ukoliko ne uspevate da ga nađete - mesto gde se sa sigurnošću uvek može kupiti su pijace u neposrednoj blizini starog i novog Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu.

Zdravstvene prednosti kineskog kupusa

Poput rođaka brokolija, kelja i običnog kupusa, kineski kupus takođe spada u kupusnjače (ili „krusifere“), koje se sa razlogom smatraju najzdravijom porodicom povrća. Tako je i kineski kupus:

  • Bogat antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena;
  • Podržava zdravlje srca i pomaže u smanjenju upalnih procesa;
  • Niskokaloričan je, bogat vodom i vlaknima – idealan za varenje i održanje normalne telesne težine;
  • Sadrži folat i vitamin K – što je važno za zdravlje kostiju i mozga;
  • Može imati vredna antikancerogena svojstva, kao i druge kupusnjače.

Kineski kupus ima blaži ukus i lakše se vari od običnog kupusa ili kelja, što ga čini pogodnim i za ljude sa osetljivim stomakom.

Kako sve može da se koristi kineski kupus?

Jedna od najvećih prednosti kineskog kupusa je što je izuzetno svestran. Može se jesti sirov ili termički obrađen, a njegov blag ukus i sočna tekstura se odlično uklapaju u najrazličitija jela.

1. Sirov:

  • Iseckajte ga na trakice i dodajte u salatu sa tahini limun prelivom;
  • Zamenite njime zelenu salatu ili običan kupus u sendvičima, tortiljama ili burgerima;
  • Iseckajte ga na tanke trake i pomešajte sa rendanom šargarepom i jabukom za osvežavajuću salatu.

2. Kuvan:

  • Dodajte ga u supe od povrća ili ramen pred kraj kuvanja (jer se brzo skuva);
  • Pržite ga kratko sa belim lukom, đumbirom i soja sosom (brzi stir-fraj);
  • Dinstajte ga sa pečurkama i tofuom za jednostavan, a hranljiv biljni obrok
  • Koristite ga za nadeve u azijskim rolnicama i knedlama.

Bonus recept: Stir-fraj sa kineskim kupusom i nudlama

U pitanju je ukusno jelo prepuno biljaka, koje se brzo sprema.

Potrebno je:

  • 1/2 glavice kineskog kupusa (naseckanog na trake)
  • 1 veća crvena paprika (nasečena na trakice)
  • 2 srednje šargarepe (nasečene na tanke štapiće ili izrendane krupno)
  • 3-4 čena belog luka (sitno iseckanog)
  • 1 kašičica usitnjenog svežeg korena đumbira
  • 3 kašike soja sosa 1 kašika susamovog (ili drugog biljnog ulja)
  • 150 - 200 g nudli (običnih ili pirinčanih) ili integralnih špageta
  • Za posipanje: pečeni susam ili iseckan mladi luk (opciono)

Skuvajte nudle ili integralne špagete po uputstvu, procedite i ostavite sa strane. U tiganju zagrejte ulje i propržite kratko beli luk i đumbir, pa dodajte šargarepu i papriku i prižite oko 3 minuta. Ubacite kineski kupus i soja sos, pa pržite još 4-5 minuta, dok kupus ne omekša. Dodajte kuvane nudle ili špagete, pa sve izmešajte i kuvajte još minut. Jelo servirajte posuto susamom (najbolje kratko pečenim na suvom tiganju) i na kolutiće naseckanim mladim lukom (ako imate).

Dobili ste savršeno ukusan i brz obrok bogat vlaknima, vitaminima i biljkama – baš ono što vašem telu treba!

Kineski kupus je zaista vredan igrač na kuhinjskom terenu – i zdrav i ukusan i lako se priprema i uklapa u svakodnevnu ishranu. Dajte mu šansu i možda postane nova omiljena namirnica u vašem kulinarskom repertoaru.