Doktorka Mašić je vegan već 8 godina, a nama je objasnila zašto svaki dan treba da jedemo TOFU
U novoj emisiji Plant based kitchen talk ugostili smo konačno i doktorku Jovanu Mašić. Naime, Jovana je svima koji se u našoj zemlji interesuju za biljnu ishranu dobro poznato lice. Osim što ima zavidan broj pratilaca sa kojima nesebično deli svoje znanje na Instagramu (@drmasic91), Jovana se trudi i da svoj Youtube kanal redovno obogaćuje edukativnim video materijalom. A tu je i knjiga i priručnik o biljnoj ishrani, a odnedavno i njen online kurs. Ko pak voli da sve sazna natenane, a da se pri tom i druži sa Jovanom u opuštenoj atmosferi sa drugim ljudima, ima povremeno priliku da to učini na tzv. retreat-ovima, odnosno radionicama biljne ishrane koje ona organizuje na nekim lepim destinacijama.
Elem, ugrabismo i mi priliku da popričamo sa Jovanom u opuštenoj atmosferi naše kuhinje, a uz pripremu omiljene i nezaobilazne zdrave namirnice kada je biljna ishrana u pitanju – tofua. Dr Jovana nam je pojasnila koji su sve benefiti tofua i zašto bi trebalo svakodnevno da ga koristimo u ishrani. Osim toga, razjasnila je i neke zablude o štetnosti proizvoda od soje.
Ključ za ukusan tofu je da znamo kako da ga pripremimo, što je Jovana u našoj kuhinji demonstrirala pripremajući jednostavan recept za tofu u slatko-ljutom sosu. Uz njega smo poslužili brokoli skuvan na pari i integralni pirinač, pa smo iskoristili i priliku da upitamo doktorku Jovanu da nam na primeru ovog tanjira objasni šta to tačno znači „balansiran“ obrok. Čuli smo od nje nekoliko sjajnih saveta i uputstava za to kako da sami u svakodnevnom životu sklopimo balansiran obrok. Usput smo saznali i zanimljive činjenice o brokoliju, ali i o tome zašto uvek treba birati integralni ili crni susam umesto belog.
Upitali smo Jovanu i za najčešće razloge zbog kojih joj se ljudi obraćaju da im pomogne sa prelaskom na biljnu ishranu i njen odgovor nas je pomalo iznenadio. Naime, očigledno je da ogromni benefiti preovlađujuće biljne ishrane još uvek kod nas nisu dovoljno poznati, jer kako drugačije objasniti njen odgovor da joj se ogromna većina ljudi obraća za pomoć sa već poodmaklim i ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jovana je sa žaljenjem konstatovala da to nije očekivala kada je počela da se bavi promovisanjem biljne ishrane kao puta za bolje zdravlje, već da se uvek nadala da će pomoći ljudima da usvajanjem biljne ishrane zapravo izbegnu zdravstvene probleme.
Složili smo se da se čak i među lekarima kod nas malo zna o benefitima biljne ishrane, a Jovana nam je pomogla da shvatimo razlog prisetivši se zaista mizerno malog fonda časova na kojima se na medicinskim studijama uopšte pominje ishrana. Ona smatra da bi pravi put u budućosti bio edukacija studenata medicine o svim benefitima biljne ishrane za zdravlje.
Za one od vas koji niste spremni da se u potpunosti odreknete mesa i drugih životinjskih proizvoda, upitali smo dr Mašić i o tome koliki je po naučnim dokazima neki orijenatacioni dozvoljeni procenat ovih namirnica u ishrani, koji nam ipak uz većinski biljnu hranu neće ugroziti zdravlje. Njen odgovor će neke možda iznenaditi.
Veliko je uživanje bilo družiti se sa doktorkom Mašić, koja je uvek zarazno optimistična i puna duha! Uz put smo saznali brdo korisnih informacija o zdravlju i biljnoj hrani, jer ona uvek naglašava da nauka stalno napreduje i da je šteta ne iskoristiti ta saznanja za dobrobit našeg zdravlja.