Biljna "kopija" jaja stigla na evropsko tržište: Kajgana neverovatno verna originalu

Foto: Shutterstock/Stepanek Photography

Kada govorimo o biljnim alternativama, većina ljudi pomisli na sojino mleko ili biljne burgere. Ali, nedavno je na evropsko tržište stigao proizvod koji je zamena za jednu od najčešće korišćenih namirnicajaja. Kompanija Eat Just lansirala je konačno svoj čuveni proizvod Just Egg i na tržištu Velike Britanije, i to je veliki korak napred u razvoju evropskog tržišta biljnih alternativa.

Zašto je ovo toliko značajno? Zato što Just Egg nije nikakva „lažna hrana“, niti prazna imitacija, već inovacija bazirana na jednom prirodnom i izuzetno zdravom sastojku - mungo pasulju. Ova mala mahunarka, bogata proteinima i hranljivim materijama, pokazala se kao savršena prirodna osnova za stvaranje biljne smese koja se ponaša i priprema baš kao prava jaja.

Kada se proizvod „Just Egg“ pojavio i šta kažu potrošači?

Just Egg biljna zamena za jaja, puštena je u prodaju u Americi još 2017. godine – za restorane. Široka maloprodaja na američkom tržištu je startovala 2019. i od tada je prodata količina koja je ekvivalent – 500.000.000 jaja. Danas je proizvod Just Egg dostupan u Americi u preko 48.000 prodavnica i 3.300 ugostiteljskih objekata. Proizvod se pojavio u Kanadi krajem 2021. godine, a lansiran je i u zemljama poput Južne Afrike, Koreje i Singapura.

Kompanija „Vegan Food Group“ (VFG) sklopila je partnerstvo sa Eat Just-om u aprilu 2025. godine za ekskluzivnu proizvodnju i distribuciju Just Egg-a u Britaniji i EU. Planirana proizvodnja počinje krajem 2025. godine u fabrici u Nemačkoj.

Oduševljenje potrošača koji su u Britaniji probali revolucionarnu zamenu za jaja Just Egg možemo ovih dana ispratiti na društvenim mrežama. Naime, brojni poznati kreatori veganskih recepata isprobali su pripremu kajgane pomoću Just Egg smese i oduševljeno dele svoje recenzije (pogledajte reels u nastavku teksta – gde se vidi kako se prži i izgleda ova smesa za jaja).

Problemi sa industrijskom proizvodnjom jaja

Oni koji nisu u toku, verovatno će se zapitati - zašto bi nam uopšte trebala alternativa jajima? Problem je u tome, što iako se ona često predstavljaju kao „zdrava“ namirnica, u pozadini se krije ogromna industrija sa brojnim problemima:

  1. Katastrofalno ugrožavanje dobrobiti životinja – milijarde kokošaka širom sveta žive u kavezima ili prenatrpanim halama, bez pristupa dnevnom svetlu i spoljašnjem svetu. Koke nosilje su genetski selektovane da proizvode veliku količinu jaja, što dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Brzo „istrošene“ životinje se vrlo brzo šalju u klanice kada više nisu profitabilne. 7.000.000.000 tek izleglih muških pilića se ubijaju svake godine u industriji jaja – kao neželjeni „otpad“.
  2. Loš ekološki uticaj – proizvodnja jaja troši ogromne količine hrane za životinje, vode i energije, a farme zagađuju okolinu otpadom i amonijakom.
  3. Bezbednost hrane – salmonela i druge bakterijske infekcije vezane su upravo za jaja i meso peradi, što često izaziva povlačenje proizvoda sa tržišta.
Foto: Shutterstock

Mogući zdravstveni rizici konzumiranja jaja

Naučna istraživanja pokazuju da konzumacija jaja, naročito u većim količinama, može nositi i određene zdravstvene rizike:

  • Holesterol – jedno jaje sadrži oko 200 mg holesterola. Prekomerni unos je povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
  • Masnoće – jaja su bogata zasićenim mastima koje su povezane sa rizicima za bolesti srca i krvnih sudova.
  • Dijabetes tipa 2 – studije ukazuju da redovna konzumacija jaja može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
  • Karcinomi – postoje istraživanja koja povezuju metabolite iz jaja (poput holina) sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak prostate.

Drugim rečima - izgleda da jaja nikako nisu bezazlena namirnica kakvom ih mnogi smatraju.

Zašto je biljni proizvod Just Egg revolucionaran?

Ono što izdvaja Just Egg kao revolucionaran proizvod je to što je:

  • Napravljen od celovitih sastojaka – mungo pasulj je prirodni izvor biljnih proteina, vlakana i mikronutrijenata.
  • Bez holesterola – za razliku od pravih jaja, ne sadrži holesterol.
  • Bogat proteinima – pruža sličan nivo proteina kao kokošja jaja.
  • Upotrebljiv na isti način kao jaja – može se pržiti kao kajgana, koristiti u omletima ili čak kao dodatak receptima poput mafina i kolača.
  • Održiv – proizvodnja troši daleko manje vode i resursa nego industrijska proizvodnja jaja, i značajno smanjuje emisije gasova staklene bašte.

Kada ćemo Just Egg videti u Srbiji?

Just Egg je više od obične zamene za jaja – to je simbol tranzicije u novu eru hrane: zdraviju, održiviju i saosećajniju. Ako smo do skoro mislili da je nemoguće napraviti „jaje“ bez kokoške, sada znamo da je to realnost.

Nažalost, možda će proći još neko vreme dok Just Egg ne stigne i na naše tržište, ali sam njegov dolazak u Evropu daje nadu da će u narednim godinama postati dostupan i u Srbiji. U međuvremenu, domaći potrošači mogu praviti svoje verzije biljnih zamena za jaja koristeći laneno ili čia seme, brašno od leblebija ili izbledani tofu, mada nijedna od njih nije tako univerzalna i toliko slična originalu kao - Just Egg.