Biljna "kopija" jaja stigla na evropsko tržište: Kajgana neverovatno verna originalu
Kada govorimo o biljnim alternativama, većina ljudi pomisli na sojino mleko ili biljne burgere. Ali, nedavno je na evropsko tržište stigao proizvod koji je zamena za jednu od najčešće korišćenih namirnica – jaja. Kompanija Eat Just lansirala je konačno svoj čuveni proizvod Just Egg i na tržištu Velike Britanije, i to je veliki korak napred u razvoju evropskog tržišta biljnih alternativa.
Zašto je ovo toliko značajno? Zato što Just Egg nije nikakva „lažna hrana“, niti prazna imitacija, već inovacija bazirana na jednom prirodnom i izuzetno zdravom sastojku - mungo pasulju. Ova mala mahunarka, bogata proteinima i hranljivim materijama, pokazala se kao savršena prirodna osnova za stvaranje biljne smese koja se ponaša i priprema baš kao prava jaja.
Kada se proizvod „Just Egg“ pojavio i šta kažu potrošači?
Just Egg biljna zamena za jaja, puštena je u prodaju u Americi još 2017. godine – za restorane. Široka maloprodaja na američkom tržištu je startovala 2019. i od tada je prodata količina koja je ekvivalent – 500.000.000 jaja. Danas je proizvod Just Egg dostupan u Americi u preko 48.000 prodavnica i 3.300 ugostiteljskih objekata. Proizvod se pojavio u Kanadi krajem 2021. godine, a lansiran je i u zemljama poput Južne Afrike, Koreje i Singapura.
Kompanija „Vegan Food Group“ (VFG) sklopila je partnerstvo sa Eat Just-om u aprilu 2025. godine za ekskluzivnu proizvodnju i distribuciju Just Egg-a u Britaniji i EU. Planirana proizvodnja počinje krajem 2025. godine u fabrici u Nemačkoj.
Oduševljenje potrošača koji su u Britaniji probali revolucionarnu zamenu za jaja Just Egg možemo ovih dana ispratiti na društvenim mrežama. Naime, brojni poznati kreatori veganskih recepata isprobali su pripremu kajgane pomoću Just Egg smese i oduševljeno dele svoje recenzije (pogledajte reels u nastavku teksta – gde se vidi kako se prži i izgleda ova smesa za jaja).
Problemi sa industrijskom proizvodnjom jaja
Oni koji nisu u toku, verovatno će se zapitati - zašto bi nam uopšte trebala alternativa jajima? Problem je u tome, što iako se ona često predstavljaju kao „zdrava“ namirnica, u pozadini se krije ogromna industrija sa brojnim problemima:
- Katastrofalno ugrožavanje dobrobiti životinja – milijarde kokošaka širom sveta žive u kavezima ili prenatrpanim halama, bez pristupa dnevnom svetlu i spoljašnjem svetu. Koke nosilje su genetski selektovane da proizvode veliku količinu jaja, što dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Brzo „istrošene“ životinje se vrlo brzo šalju u klanice kada više nisu profitabilne. 7.000.000.000 tek izleglih muških pilića se ubijaju svake godine u industriji jaja – kao neželjeni „otpad“.
- Loš ekološki uticaj – proizvodnja jaja troši ogromne količine hrane za životinje, vode i energije, a farme zagađuju okolinu otpadom i amonijakom.
- Bezbednost hrane – salmonela i druge bakterijske infekcije vezane su upravo za jaja i meso peradi, što često izaziva povlačenje proizvoda sa tržišta.
Mogući zdravstveni rizici konzumiranja jaja
Naučna istraživanja pokazuju da konzumacija jaja, naročito u većim količinama, može nositi i određene zdravstvene rizike:
- Holesterol – jedno jaje sadrži oko 200 mg holesterola. Prekomerni unos je povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
- Masnoće – jaja su bogata zasićenim mastima koje su povezane sa rizicima za bolesti srca i krvnih sudova.
- Dijabetes tipa 2 – studije ukazuju da redovna konzumacija jaja može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
- Karcinomi – postoje istraživanja koja povezuju metabolite iz jaja (poput holina) sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak prostate.
Drugim rečima - izgleda da jaja nikako nisu bezazlena namirnica kakvom ih mnogi smatraju.
Zašto je biljni proizvod Just Egg revolucionaran?
Ono što izdvaja Just Egg kao revolucionaran proizvod je to što je:
- Napravljen od celovitih sastojaka – mungo pasulj je prirodni izvor biljnih proteina, vlakana i mikronutrijenata.
- Bez holesterola – za razliku od pravih jaja, ne sadrži holesterol.
- Bogat proteinima – pruža sličan nivo proteina kao kokošja jaja.
- Upotrebljiv na isti način kao jaja – može se pržiti kao kajgana, koristiti u omletima ili čak kao dodatak receptima poput mafina i kolača.
- Održiv – proizvodnja troši daleko manje vode i resursa nego industrijska proizvodnja jaja, i značajno smanjuje emisije gasova staklene bašte.
Kada ćemo Just Egg videti u Srbiji?
Just Egg je više od obične zamene za jaja – to je simbol tranzicije u novu eru hrane: zdraviju, održiviju i saosećajniju. Ako smo do skoro mislili da je nemoguće napraviti „jaje“ bez kokoške, sada znamo da je to realnost.
Nažalost, možda će proći još neko vreme dok Just Egg ne stigne i na naše tržište, ali sam njegov dolazak u Evropu daje nadu da će u narednim godinama postati dostupan i u Srbiji. U međuvremenu, domaći potrošači mogu praviti svoje verzije biljnih zamena za jaja koristeći laneno ili čia seme, brašno od leblebija ili izbledani tofu, mada nijedna od njih nije tako univerzalna i toliko slična originalu kao - Just Egg.