Piti voćne sokove ili ne: Demonizovanje šećera - uobičajeni trik za sticanje lajkova
Samoproklamovana „kraljica glukoze“ francuska biohemičarka Džesi „The Glucose Goddess“ je vrlo uticajna kreatorka sadržaja na društvenim mrežama koja je za kratko vreme stekla ogromnu popularnost i milione pratilaca. Pa u čemu je njena tajna i da li je Džesi stvarno pronašla nešto revolucionarno što bi zasluživalo baš toliku pažnju? Nije tajna da se veliki broj ljudi širom sveta bori sa viškom kilograma i raznim zdravstvenim posledicama i zbog toga su laka meta nekima koji tvrde da su pronašli „revolucionarno rešenje“ i otkrili „glavnog krivca“ njihovog problema. Nažalost, u ljudskoj je prirodi da tražimo što lakša i brža rešenja i upravo zato smo lak plen za lukave manipulatore vešte da to iskoriste.
Tako je dotična Džesi prvo na sve načine radila na tome da utera ljudima strah u kosti od „neverovatno opasnih“ skokova šećera u krvi, da bi nam onda ponudila njeno navodno rešenje. Pa tako po njenim rečima, tu strašnu opasnost skoka šećera posle obroka možemo umanjiti primenom raznih trikova – te pijemo sirće pre jela, pa promenimo raspored i jedemo prvo salatu – to su samo neki od njenih „revolucionarnih trikova“. Toliko ih zapravo ima, da ako bi pratili sve njene savete obroci bi nam se pretvorili u složene naučne eksperimente.
Svi naravno znamo da na društvenim mrežama postoje hiljade i hiljade profila sa gomilom pratilaca koje se bave notornim glupostima, ali Džesi ipak nije jedna od takvih. Ne, ona je vrlo vešto izgradila svoj imidž nekoga ko je stručnjak za materiju o kojoj govori, a opet komunicira na način razumljiv i prijemčiv običnom čoveku koji ne zna ništa ni o biohemiji, ni o fiziologiji, a ni medicini. Iako u mnogim njenim postovima ima i stručnosti i istine, problem je što često daje sebi slobodu da se "razmaše" u tumačenjima i savetima, pa oni ispadaju pogrešni, pa i štetni. Pri tom, bavi se demonizovanjem šećera na način koji ne samo da nije koristan, već može da bude kontraproduktivan odvraćajući ljude od konzumacije i mnogih korisnih vrsta hrane.
"Boginja glukoze" zapravo dosledno primenjuje jednu vrlo jednostavnu metodu idealnu da zavara ljude, a to je da u svaku svoju izjavu ili preporuku doda po jedno zrno istine, a zatim na njega nadogradi krajnje proizvoljna tumačenja često bez ikakve podloge u nauci. Na sreću, u poslednje vreme pojavljuje se sve više „glasova razuma“ na društvenim mrežama koji pokušavaju da izađu na kraj sa šumom poluistinitih i neistinitih sadržaja vezanih za ishranu koji ljude dovode u zabunu. A stanje anksioznosti i straha u vezi sa izborom hrane otežava nam uspostavljanje uravnoteženog i zdravog odnosa prema ishrani i zdravlju uopšte.
Zato je tu naš poznanik i borac protiv senzacionalističkih sadržaja o ishrani i zdravlju, dr Idz, koji kao doktor i stručnjak iz oblasti nauke o ishrani i nutritivnih istraživanja, razotkriva netačne ili polutačne sadržaje koji ljude dovode u zabludu. Dr Idz je u više navrata u svojim istupima apostrofirao Džesi „kraljicu glukoze“ kao nekoga ko naučne činjenice izvrće i krajnje proizvoljno tumači u skladu sa onim što želi da postigne. Optužio ju je i da demonizuje šećer i glukozu u krvi sa ciljem da kod potpuno zdravih ljudi izazove strah, a da im onda prodaje svoju knjigu sa navodnim rešenjima i odnedavno i svoje suplemente koji navodno kontrolišu šećer i sprečavaju njegove skokove u krvi.
„Boginja glukoze“ tvrdi da nema razlike između voćnih sokova i gaziranih pića i da sokove treba tretirati kao slatkiše
U nedavnom postu dr Idz je govorio o Džesinoj izjavi da nema razlike između voćnih sokova i gaziranih pića u pogledu efekata na zdravlje. Ona je naime izjavila da su molekuli glukoze, odnosno šećera isti, bilo da se nalaze u prirodnom voćnom soku ili gaziranom piću i da naše telo ne može da ih razlikuje. Dr Idz je na ovo rekao da je tačno da je molekul glukoze isti, ali da to nipošto ne znači da su u našem organizmu efekti konzumacije voćnih sokova isti kao efekti gaziranih pića. Upravo ti efekti se izučavaju naučnim studijama koje to ispituju na velikom broju ljudi. I nije retkost u nauci da je neka teorija o tome kako će neka hrana delovati na organizam pala u vodu nakon što je testirana u studiji na ljudima. Upravo zato su naučne studije jako važne.
Dr Idz je u svom istupu naveo da Džesine tvrdnje o voćnim sokovima i gaziranim pićima opovrgavaju desetine naučnih studija koje su utvrdile benefite konzumacije voćnih sokova. Naveo je jednu koja je utvrdila antioksidantni potencijal soka od pomorandže za zaštitu DNK, kao i efekte na smanjenje telesne težine i krvnog pritiska kod grupe gojaznih učesnika studije. Dodao je i još jedan primer studije gde je pokazano da konzumacija soka od pomorandže, takođe zbog antioksidanasa, može da ima benefite i za kognitivne funkcije. U istoj studiji je efekat suzbijanja pojave štetnih slobodnih radikala pronađen i za sokove od: grožđa, dinje, breskve, šljive, jabuke i kivija.
Po rečima dr Idz-a konzumacija voćnih sokova ima benefite za zdravlje zbog visokog sadržaja vitamina, minerala i polifenola koji su jako blagotvorni, kao i vlakana, pod uslovom da blendirate umesto da cedite svoje voće. On je ponovo naglasio da tvrdnja „boginje glukoze“ da na sokove treba gledati kao na dezert i slatkiše, a ne kao na nešto što može biti korisno, potpuno pogrešna i da može ljude odvratiti od nečega što može imati benefite za zdravlje. Naravno, uvek treba imati na umu da konzumacija celovitog svežeg voća i povrća ipak uvek treba da nam bude na prvom mestu.