• 0

Napravite zdravu, a hrskavu i neodoljivu granolu sa bananom

Da li ste nekada probali sami da napravite granolu? Ako niste, vreme je da to uradite uz pomoć ovog jednostavnog recepta za neodoljivu hrskavu domaću granolu sa bananom

  • 0
Domaća granola Foto: Shuttetstock/Pcholik

U prodavnicama je moguće kupiti različite vrste pakovane granole, koje su zgodan dodatak za kaše za doručak. Ako ste povremeni ili redovan kupac ovih proizvoda i volite granolu, onda je vreme da probate sami da je napravite. Postupak je neverovatno jednostavan, sastojci su zdravi i lako dostupni, a dobićete granolu koja je neuporedivo ukusnija, zdravija, a i jeftinija.

Ovaj recept za domaću granolu koristi bananu i puter od kikirikija kao vezivo, tako da je zgodan i da utrošite banane koje vam potamne i nisu više primamljive za jelo.

Potrebno je:

  • Ovsene pahuljice 200 g
  • Suncokretov semenke (sirove i oljuštene) 2 kašike (25 g)
  • Orašasti plodovi (orasi, lešnici, bademi po želji) 75 g (ukupno)
  • Mleveni lan 2 kašike (20 g)
  • Kikiriki puter 45 g
  • Tahini (pasta od susama) 20 g (ako nemate, zamenite kikiriki puterom)
  • Javorov sirup (ili agave sirup) 60 g
  • Banana izgnječena 160 g
  • Cimet 1/2 kašičice ili više po ukusu
  • Vanila aroma po želji
  • Na vrh kašičice soli

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by hanaa | food photographer (@kneadtheeats)

Postupak:

  1. Isitnite nožem orašaste plodove na ne previše sitne komade
  2. U dublju posudu stavite ovsene pahuljice, pa dodajte semenke suncokreta, mleveni lan i iseckane orašaste plodove
  3. Dodajte cimet i mrvicu soli, pa sve suve sastojke promešajte
  4. U posebnoj posudi izgnječite bananu, pa u nju dodajte ostale tečne sastojke – kikiriki puter, tahini, javorov sirup i vanilu. Sve dobro promešajte da se smesa ujednači
  5. Dodajte tečne sastojke u suve sastojke i dobro promešajte da se svi suvi delovi smeše navlaže
  6. Veliki plitak pleh iz rerne prekrijte papirom za pečenje, pa na njega izručite smesu za granolu. Polako je raširite po celom papiru, tako da svuda bude u tankom sloju. Tako će se ravnomerno ispeći i biti hrskava
  7. Granolu pecite u rerni na nešto nižoj temperaturi 160 – 170 °C, kako ne bi naglo dobila boju, pre nego što se dovoljno ispeče. Često je proveravajte i promešajte po potrebi. Peče se otprilike 30-40 min u zavisnosti od rerne. Treba lepo da porumeni, a da ne izgori. Ne brinite što nije hrskava kada je izvadite iz rerne. Potrebno da se prohladi kako bi postala hrskava.

Ohlađenu granolu spakujte u posudu sa poklopcem i ona će dugo ostati lepa i neodoljivo hrskava. Mada, kako je ukusna i zgodna za grickanje teško da će dugo stajati.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari