Kako napraviti visokoproteinske biljne obroke: Jednostavan vodič koji menja sve
Jedna od najčešćih zabluda o biljnoj ishrani je da “nema dovoljno proteina”, što najviše zabrinjava one koji vole da treniraju i žele da dobiju snagu i izgrade mišićnu masu.Međutim, istina je potpuno drugačija: biljna hrana može obezbediti sve esencijalne aminokiseline - samo je potrebno malo znanja, raznovrsnosti i pametnih kombinacija. A ovaj mali trud biljna hrana nagradiće obiljem dodatnih benefita koje ishrana mesom i proteinskim prahovima ne može da pruži.
Neki ljudi ponekad zaista iskuse pad energije ili sporiji napredak u snazi, ali ne zbog toga što biljke nemaju kompletne proteine, već zato što im ishrana nije dovoljno raznovrsna, niti dovoljno obilna. Drugim rečima - ne jedu dovoljno i ne jedu raznovrsno. A u tome zapravo leži i velika prednost plant-based pristupa. Naime, podstiče nas da probamo obilje različitih namirnica, što ne samo da povećava nutritivnu gustinu naše ishrane, već direktno hrani i jača mikrobiom – koji je ključ ukupnog zdravlja.
Kako da budete sigurni da unosite dovoljno proteina na biljnoj ishrani?
1. Uvek uključite neku od "glavnih biljnih proteinskih zvezda" - Ovo su namirnice koje su u biljnom carstvu najbogatije proteinima po porciji:
- tofu, tempeh, edamame (mlada zelena zrna soje)
- sočivo svih vrsta
- pasulj i leblebije
- seitan
- kikiriki i puter od kikirikija
- kinoa i ovsene pahuljice (među žitaricama)
Preporuka je ciljati na: 2 izvora biljnih proteina po obroku + obilje složenih ugljenih hidrata (pirinač, krompir, integralna testenina, razno povrće).
2. Kombinujte različite izvore biljnih proteina tokom dana
Sve biljke sadrže sve esencijalne aminokiseline - samo u različitim proporcijama. Zato je ključ – raznovrsnošću biljnih namirnica nadoknadite nedostajuću količinu pojedinačnih aminokiselina.
Odlične kombinacije su:
- pasulj + žitarice (klasična kombinacija koja obezbeđuje kompletan aminokiselinski profil)
- tofu + povrće + semenke
- humus + hleb od integralnih žitarica i semenki
- sočivo + krompir
3. Ne zaboravite na volumen obroka (količinu)!
Biljna ishrana ima više vlakana, a najčešće manje kalorija od standardne ishrane. Ako trenirate ili ste aktivni, potrebne su vam – veće porcije i dovoljno ugljenih hidrata, kako bi se proteini koristili za oporavak, a ne za energiju.
4. Trik koji će dodatno proteinima obogatiti vaše biljne obroke: Krem sos od tofua (u sve se meša i sa svime slaže!)
Ako želite jednostavan, brz i ultraefikasan način da svakom jelu dodate: još proteina, više kremastog efekta, bogatiji umami ukus i veću zasitnost i hranljivu vrednost, onda je odličan trik:
Napravite u blenderu krem sos od tofua + nutritivnog kvasca + orašasti plodovi/semenki + malo začina.
Ovaj trik je pravi „game-changer“ za zapečena jela, variva, paste i generalno sva jela „u jednoj šerpi“. To je lepo demonstrirala i kreatorka plant based recepata Sofija (@sophsplantkitchen) na svom Instagram profilu. Inače, Sofija je fitnes trener i kaže za sebe da je odrasla kao vegetarijanac, pa nikada u životu nije okusila meso (a od pre 6-7 godina je vegan). Snagu, mišiće i dobru energiju gradi isključivo na biljnoj ishrani i potvrđuje da je ona vrlo efikasna kada se namirnice pravilno kombinuju.
Primer iz prakse fitnes trenera: Recept za proteinski „Pasulj - sve u jednom“
Ovo je brzinsko, toplo i kremasto jelo prepuno biljnih proteina - i sve u jednoj šerpi. Po ideji sa profila @sophsplantkitchen (u nastavku je i snimak pripreme).
Sastojci (za 3 velike porcije – sa po 32 g proteina):
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, iseckanog
- 1 praziluk, iseckan na tanke kolutiće
- 250 g sitno seckanih šampinjona
- 3-4 čena belog luka, isitnjena
- 2 kašičice dimljene paprike (ako nemate stavite običnu slatku papriku)
- 1 kašičica mlevenog kumina
- 1/2 kašičice korijandera
- 700 g kuvanog belog pasulja (može i iz konzerve)
- 3–4 paradajza, isečena na kolutove
Krem sos od tofua (izblendirati sastojke):
- 280 g mekšeg tofua
- 20 g nutritivnog kvasca (u ljuspicama – nabavlja se u zdravoj hrani)
- 35 g indijskih oraha ili suncokretovih semenki (natopljenih 15-ak min u vreloj vodi)
- 1 čen belog luka ili kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašika svetle miso paste (daje divan umami ukus – ako nemate, dodajte malo soja sosa)
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica senfa
- So i biber po ukusu
- Malo vode po potrebi (da se sastojci lakše izblendaju)
Priprema
- Propržiti luk i praziluk dok ne omekšaju.
- Dodati pečurke i dinstati dok ne ispuste tečnost.
- Ubaciti beli luk i začine, kratko propržiti.
- Dodati oceđen pasulj iz konzerve i malo vode (ne preterivati sa vodom – jelo treba da bude gušće), pa prokuvati sve zajedno nekoliko minuta.
- Preliti krem sosom pripremljenim u blenderu i lagano ga umešati u jelo.
- Poređati preko pripremljenog pasulja kolutove paradajza, isprksati sa malo maslinovog ulja i zapeći jelo u rerni da paradajz porumeni i sve se lepo sjedini.
Kada naučiš da kombinuješ različite izvore biljnih proteina, koristiš dovoljno zdravih složenih ugljenih hidrata i obogatiš jela trikovima poput dodatka kremastog blendiranog sosa od tofua, orašastih plodova, semenki i nutritivnog kvasca - biljna ishrana postaje neverovatno moćna. Jer, ona nudi: snažne, raznovrsne i bogate obroke, odličan oporavak posle treninga i kao bonus – zdrav mikrobiom (što znači odličan imunitet, probavu, raspoloženje i dobar metabolizam). I što je najlepše - otvara vrata potpuno novom, kreativnom načinu kuvanja - koji hrani telo, ali i inspiriše.