Proteinske veganske čokoladne bombice od heljde i orašastih plodova
Verovatno ste već čuli da heljda nije prava žitarica, već pseudo-žitarica, a to čini da ima jednu vrlo zgodnu osobinu. Naime, heljda može, ali i ne mora da se kuva ili termički obrađuje, već se može jesti i sirova. Ne šalimo se…
Probajte da pregrizete zrno heljde i videćete da ga, za razliku od zrna pšenice, ječma ili raži, možete lako sažvakati. Ovo čini heljdu pogodnom za razne primene i u sirovom stanju. Zbog svoje hranljivosti heljda može biti odličan dodatak smutijima (mada je poželjno da bar 1-2 sata odstoji potopljena u vodi). Heljda je vrlo zdrava i nutritivno bogata. Sadrži čak 10 g vlakana i 13.3 g proteina na 100 g uz vrlo mali sadržaj masti.
Donosimo vam ideju kako da za manje od pola sata napravite ukusne čokoladno orašaste bombice od heljde. Gotove kuglice možete čuvati danima u frižideru u poklopljenoj posudi (ili koliko izdrže dok se ne razgrabe), pa tako imati pri ruci prave male proteinske bombe kada vam zatreba zdrava i brza užina.
Potrebno je:
- 200 g sirove heljde
- 85 g oraha
- 85 g lešnika
- 4 kašike kakaoa
- 175 g očišćenih svežih urmi
- 40 g tahinija (ili kokosovog ulja, ako ne volite susam)
- Mrvica soli + malo vanile (po želji)
Postupak:
- Potopite heljdu da odstoji u vodi bar nekoliko sati da omekša (u frižideru)
- Sitno sameljite orahe i lešnike u secku, pa odvojite 30-ak g za valjanje kuglica
- Dobro operite i isperite natopljenu heljdu, pa je sameljite u pire u secku i dodajte u posudu sa mlevenim orasima i lešnicima
- Očistite urme od koštica, pa i njih sameljite u pastu zajedno sa tahinijem (ili istopljenim kokosovim uljem, ako ga preferirate)
- Na kraju povežite mlevenu heljdu, mlevene orašaste plodove, kakao prah i lepljivu pastu od urmi i tahinija uz dodatak vanile i malo soli
- Ovo možete uraditi u seckalici ako je dovoljno velika, ili multipraktiku, ili ručno
- Ostavite smesu na kratko u frižider da se malo stegne, a zatim oblikujte kuglice veličine manjih oraha i uvaljajte ih u mlevene orašaste plodove koje ste ostavili sa strane
- Po želji možete možete istopiti malo crne čokolade i isprskati kuglice (višak čokolade je uvek dobra stvar).
Ukoliko želite da tekstura kuglica bude hrskavija, deo heljde nemojte namakati u vodi, već je dodajte sirovu prilkom obrade smese.
Recept za ove kuglice modifikovan je sa predivnog profila veganske kuhinje @delicous_and_helathy_by_maya. Malo smo smanjili količinu masnoće i zamenili kokosovo ulje tahinijem. Naime, kokosovo ulje sadrži 83% zasićenih masnoća, što ga čini potencijalno prilično problematičnim za zdravlje, pa smo ga zamenili sa tahinijem (pastom od susama) koji ima mali udeo zasićenih masti, a uz to kao dodatni benefit i značajnu količinu proteina i vlakana.
A sada navalite na svoje čokoladne proteinske bombice od heljde bez trunke griže savesti!