Hrskavi mediteranski tart sa brokolijem: U slast će ga smazati i hejteri brokolija
Mnogi se će se možda namrštiti na pomen brokolija, ili bar podići obrve u znak nepoverenja. Deca su sklona da mrljave sa jelima od brokolija, gurkajući nevoljno njegove zelene cvetiće levo desno po tanjiru. Ipak, svi znamo da je brokoli nutritivni šampion bez premca među povrćem i da moramo da nađemo način da što češće završi na našim tanjirima. Jer, nauka kaže da je u pitanju namirnica koja je pravi mađioničar kada su moći vezane za unapređenje zdravlja u pitanju.
Ipak, za svaki problem najčešće postoji i rešenje, pa je tako i sa imidžom brokolija. A rešenje je da ako ga pripremate za baš probirljivu publiku morate da pribegnete i nekim trikovima. Upravo tome se dosetila i simpatična Italijanka, koja je kreatorka sjajnog plant based recepta sa brokolijem koji vam danas predstavljamo. Mene je njena ideja oduševila, a naročito to što je u ovaj tart osim fenomenalnog brokolija uspela da "ugura" i pasulj. To znači da u jednom jelu imamo na delu dva nutritivna šampiona. Naime, osim dobre doze vitamina C i moćnih antioksidanasa koje donosi sa sobom brokoli, uz pomoć dodatog pasulja unećemo i biljne proteine, gvožđe i dosta vlakana neophodnih našim dobrim bakterijama.
I ko bi rekao da jelo koje u osnovi ima testo može ustvari da bude i izuzetno zdravo? E takav je slučaj sa ovim receptom, koji je pravi primer mediteranske kuhinje. Zato, hajde da zasučemo rukave i ispečemo slani tart ili pitu, koja ne samo da će biti hrskava i primamljiva, već verovali ili ne – i izuzetno dobra za nas. Verujem da ćemo uspeti da preobratimo bar deo brokoli skeptika…
Recept za hrskavi tart sa brokolijem
Potrebno je:
Za testo:
- 250 g brašna (možete deo zameniti nekim integralnim po želji)
- 50 ml maslinovog ulja
- 90 ml vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo (ili 1/2 kašičice sode bikarbone)
Za fil:
- 1 glavica brokolija
- 1 struk praziluka ili 1 glavica crnog luka
- 1 konzerva belog pasulja ili 250 g kuvanog belog pasulja
- So i biber po ukusu
- Malo soka od limuna
- Maslinovo ulje
- Za garnirung: Masline bez koštica i posna feta
Postupak:
- Osnovu za tart pripremićemo tako što ćemo pomešati brašno sa solju i praškom za pecivo ili sodom bikarbonom (oni služe samo da učine testo mekšim), a zatim dodati masinovo ulje i vodu. Testo ćemo zamesiti rukama da se poveže i postane elastično, a zatim ga formirati u loptu, prekriti krpom i ostaviti da odmori 10-ak minuta;
- Brokoli smo u međuvremenu isekli na manje cvetove i oprali, pa blanširali u kipućoj vodi 5 minuta ili skuvali kratko na pari (samo da malo omekša, paziti da se ne prekuva);
- Zatim ćemo na malo maslinovog ulja prodinstati naseckani praziluk (ili crni luk, zavisi šta koristimo), pa u njega dodati cvetove blanširanog brokolija (sačuvajte nekoliko cvetova za ukrašavanje tarta pre pečenja) i zajedno kratko prodinsati. Posoliti i i pobiberiti po ukusu. Skloniti sa vatre da se povrće kratko prohladi kako bi mogli da ga stavimo u blender;
- U blender staviti prodinstan brokoli sa prazilukom, pa dodati i oceđen beli pasulj iz konzerve i iscediti malo soka od limuna i još malo posoliti po potrebi. Izblendati sve sastojke i fil za tart je spreman;
- Razvucite pripremljeno testo na pek papiru pomoću oklagije u približno okrugli oblik. Testo treba da bude oko 3 mm debljine. Preko premažite fil koji ste na testo izručili iz blendera, ostavivši oko 3 cm do ivica. Potom ivice presavijte na unutra da se dobije obod tarta (pogledajte demonstraciju na priloženom reels-u);
- Odozgo tart ukrasite tako što ćete po kremastom filu rasporediti nekoliko sačuvanih blanširanih cvetova brokolija i dodati masline, ako ih volite. Ako ne, preskočite. Odozgo tart pre pečenja po želji isprskajte sa još malo maslinovog ulja;
- Pecite tart sa brokolijem na oko 200 °C, a 5 minuta pre kraja izvadite i preko fila rasporedite izdrobljenu ili narendanu posnu fetu, pa vratite da se kratko dopeče i istopi.
Uz malo sreće, ovaj lagani tart bi mogao da ubedi i najveće hejtere brokolija u vašoj okolini da mu ipak treba dati šansu.