Punjeno povrće je ukusnije na grčki način: Zaboravite na mleveno meso
Kada kod nas pomenete punjene paprike, tikvice ili patlidžane, većina odmah pomisli da mora da dodaje mleveno meso. To je duboko ukorenjena navika srpske kuhinje, da ručak nije potpun ako u njemu nema mesa. Međutim, u Grčkoj, zemlji gde masline, začinsko bilje i paradajz caruju, postoji jedno tradicionalno jelo koje demonstrira da i samo raznovrsno letnje povrće može da nam priredi pravi spektakl ukusa. Ovo jelo se zove – Gemista, a radi se o grčkoj verziji punjenog povrća (paradajza, paprika, tikvica i patlidžana).
Tradicionalno, Grci spremaju „gemistu“ leti, kada su paradajz i paprika najsočniji, a tikvice i patlidžani sveže ubrani iz bašti okupanih suncem. I za razliku od naše verzije, ovde u punjenju nema mesa. Samo pirinač, obilje svežeg začinskog bilja i malo suvog grožđa za neočekivanu slatkastu notu. Rezultat? Mirisno i bogato jelo zaokruženo maslinovim uljem, koje će učiniti da se osećate kao da sedite u grčkom dvorištu, ispod vinove loze.
Recept za tradicionalnu „gemistu“ donosi nam domaćica sa divnog grčkog Instagram profila: @home.alexandras. (Postupak možete videti u priloženom reels-u sa ovog profila)
Recept za tradicionalnu grčku Gemistu (mešano punjeno povrće)
Potrebno je:
Povrće za punjenje:
- 6 zrelih krupnijih paradajza
- 2-3 zelene baburaste paprike
- 3 manja patlidžana (isečena tako da budu visine tepsije)
- 2 veće tikvice (isečene na visinu tepsije)
- 1 veliki krompir (sečen na kriške za popunjavanje prostora između punjenog povrća u tepsiji)
Za fil:
- 1 veza sveže mirođije, sitno seckane
- 1 veza svežeg peršuna, sitno seckanog
- Pregršt listića sveže nane, sitno seckane
- 2–3 glavice crnog luka, usitnjene ili samlevene na secku
- 2 male tikvice, samlevene na secku
- Unutrašnjost patlidžana, samlevena na secku
- Meso 3–4 paradajza, samleveno - samo 1/3 od dobijenog paradajz soka (ostatak ostavite za preliv)
- 100 g crnog sitnog suvog grožđa
- 300 g pirinča
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
Za prelivanje punjenog povrća u tepsiji:
- Preostale 2/3 paradajz soka iz secka
- Oko 80 ml maslinovog ulja
- Prezle za posipanje
Postupak:
Priprema povrća:
- Pažljivo odsecite „poklopce“ sa paradajza, paprika, patlidžana i tikvica.
- Izdubite unutrašnjost kašikom – pazite da ne oštetite koru. Poklopce sačuvajte.
- Sačuvajte unutrašnjost paradajza, paprika i patlidžana za fil. Velike tikvice su previše vodenaste, pa se one ne koriste za fil – umesto toga uzmite 2 male tikvice.
Priprema fila:
- U velikoj posudi pomešajte samleveno povrće sa začinskim biljem, lukom, pirinčem, suvim grožđem, maslinovim uljem, solju i biberom. Dobijena smesa treba da bude sočna, ali ne previše tečna.
Punjenje:
- Napunite povrće filom, ali ne do vrha – ostavite malo prostora jer pirinač nabubri.
- Vratite „poklopce“ i poređajte povrće u tepsiju jedno uz drugo.
- Ubacite kriške krompira između njih kako bi popunili prostor i naterali povrće da stoji uspravno.
Završni sloj:
- Prelijte sve preostalim paradajz sokom i maslinovim uljem.
- Pospite punjeno povrće odozgo tankim slojem prezli.
Pečenje:
- Pecite nepokriveno 30 minuta na 200°C
- Zatim smanjite na 180°C i pecite još 60-70 minuta, dok povrće ne omekša i ne karamelizuje se.
Gemista nije samo punjeno povrće – to je lekcija o tome koliko ukusno, aromatično i sadržajno može biti jedno potpuno biljno jelo. Drugim rečima, biljna kuhinja ne znači odricanje – naprotiv, ona znači otkrivanje bogatstva novih slojeva ukusa. Ako želite da probate nešto drugačije ovog leta, a opet poznato – zamenite srpsku punjenu papriku grčkom „gemistom“. Možda ćete nakon jela otkriti da vam meso uopšte nije nedostajalo.