8 razloga da jedeš mahunarke svaki dan + sjajan persijski recept koji će te osvojiti!

Foto: Shutterstock/Liudmyla Chuhunova

Danas je Svetski dan mahunarki, što je odličan povod da se podsetimo zašto ova grupa namirnica treba da zauzme mnogo veći prostor na našem tanjiru. A zašto su svetske organizacije koje se bave hranom odlučile da odaju počast mahunarkama? Nije razlog samo to što su pasulj, leblebije, sočivo, grašak i druge mahunarke dobri za naše zdravlje, već i činjenica da su ove namirnice idealno rešenje da se što veći broj ljudi prehrani na način koji je pristupačan, eko-frendli i održiv sa stanovišta resursa. Naime, u kontekstu stalnog porasta broja gladnih usta na planeti, sve većeg nedostatka resursa (plodno zemljište, voda) i globalne pretnje u vidu klimatskih promena, čovečanstvo je pred velikim izazovom kako da u narednim decenijama pravedno rasporedi resurse i proizvede dovoljno hrane za sve. Zato su tu mahunarke, kao nezamenljiv deo „planetarne ishrane“ za održivu budućnost.

Foto: Shutterstock

Mnogo je odličnih razloga da svakoga dana jedemo mahunarke, ali izdvojila bih ovih 8 koji se čine najvažnijim:

  1. Nutritivno bogatstvo – Napakovane su esencijalnim vitaminima i mineralima – vitaminima B grupe, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, cinkom;
  2. Visok sadržaj proteina – Što ih čini odličnim biljnim izvorom proteina, koji je okosnica ishrane vegetarijanaca i vegana;
  3. Super-heroji za zdravlje naše mikroflore – Bogate su vlaknima, pa pomažu varenju, neguju zdravlje mikrobioma i sprečavaju pojavu zatvora;
  4. Podržavaju zdravlje srca – Pomažući u snižavanju lošeg LDL holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi, mahunarke smanjuju rizik do obolimo od srčanih bolesti;
  5. Stabilizuju nivo šećera u krvi – Zahvaljujući niskom glikemiijskom indeksu i visokom sadržaju vlakana mahunarke pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi, pa su sjajne namirnice i za dijabetičare;
  6. Eko-frendli izvor proteina – Uzgajanje mahunarki zahteva mnogo manje vode i zemljišta u odnosu na uzgajanje stoke da bi dobili životinjske proteine, što ih čini održivim izborom hrane za budućnost;
  7. Pristupačna cena – Daleko su jeftiniji izbor od životinjskih proteina
  8. Raznovrsnost i ukus – Humusi, čorbe, salate, kuvana jela, hlepčići, ćuftice, vege burgeri – različite kuhinje iznedrile su bezbroj načina na koje možemo uživati u mahunarkama;
Foto: Pixabay

Bliski Istok, Indija i Južna Amerika, su delovi sveta čija je kulinarska tradicija izuzetno bogata kada su jela od mahunarki u pitanju. Zato vam danas predstvaljamo jedan tradicionalni blisko-istočni recept, koji nam donosi sjajna kanadska kuvarica i blogerka Sadija Badi (@pickuplimes), kao omaž svom persijskom poreklu. U pitanju je kuvano čorbasto jelo od četiri vrsta mahunarki ("Oš a ršte"), za koje kaže da se nekada jelo skoro svakoga dana. Kao nutricionista ona naglašava i da je u pitanju izuzetno zdravo jelo sa protiv-upalnim dejstvom, koje u svakoj porciji donosi čak 25 g proteina i 7 mg gvožđa. Evo i njenog reels-a da vam zagolicamo kulinarsku maštu i otvorimo apetit, a u nastavku je spisak sastojaka i postupak pripreme:

Za pripremu ovog tradicionalnog persijskog jela od četiri vrste mahunarki potrebno je:

  • 100 g suvih leblebija
  • 100 g suvog braon pasulja
  • 100 g suvog braon ili zelenog sočiva
  • 100 g mungo pasulja
  • Maslinovo ulje
  • 2 srednje glavice luka (iseckati)
  • 5-6 čenova belog luka (iseckati na tanke listiće)
  • 2 kašičice suve nane (u prahu)
  • 1 ½ kašičica kurkume
  • ½ kašičice bibera
  • 100 g nudli ili špageta (prelomljenih na pola)
  • 2 šake svežeg peršuna
  • 1 šaka svežeg korijandera (opciono, ako ga ne volite, preskočite)
  • 50 g svežeg spanaća ili bebi spanaća
  • 1 struk mladog luka (po želji, može se i preskočiti)
  • Soli po ukusu
  • Za posluženje – biljni jogurt ili mileram (ili običan)

Postupak:

  1. Leblebije i braon pasulj potopite u dublju posudu sa dosta vode. U drugu posudu potopite sočivo i mungo pasulj, pa ostavite obe posude mahunarki da prenoće;
  2. Sutradan isperite mahunarke i ocedite, pa stavite veću šerpu sa vodom na ringlu i kad provri dodajte leblebije i braon pasulj i kuvajte. Kada voda počne da peni, skinite penu, smanjite vatru i sa poklopcem krčajte oko 60 minuta;
  3. U međuvremenu u većem tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa u njega dodajte crni luk i malo soli, pa propržite na srednjoj vatri dok luk ne počne da rumeni (4-5 minuta). Zatim dodajte isečeni beli luk, pa sve zajedno još malo propržite i na kraju dodajte začine – suvu nanu i kurkumu, pa promešajte još 20-ak sekundi na vatri dok začini ne zamirišu. Sklonite tiganj sa prženim lukom i začinima sa vatre i oko 1/4 sačuvajte za kasnije, kada ćemo ga iskoristiti za garnirung prilikom posluženja jela;
  4. Ostatak prženog luka sa začinima dodajte u šerpu u kojoj se kuvaju leblebije i braon pasulj. Kada su leblebije i braon pasulj skoro skuvani (oko 60 minuta od početka kuvanja), osim prženog luka sa začinima dodajte im i oceđeno sočivo i mungo pasulj i još vode, pa nastavite sve zajedno da kuvate dok sve mahunarke ne omekšaju (verovatno će trebati još oko 30 minuta);
  5. U međuvremenu operite i iseckajte peršun, spanać i mladi luk (opciono, ako ga nađete);
  6. 7-8 minuta pre kraja kuvanja jela dodajte mu izlomljene špagete ili nudle po izboru, koje će do kraja kuvanja omekšati (pazite da se ne prekuvaju);
  7. Na 2-3 minuta do kraja dodajte i sav naseckani zeleniš, kao i još soli i bibera po vašem ukusu. Kada zeleniš “uvene”, jelo je gotovo, pa ga skinite ga sa vatre;

Ovo sjajno i bogato jelo poslužite garnirano sa malo biljnog jogurta ili milerama i kašikom sačuvanog proprženog crnog i belog luka sa začinima.