Ovaj čaj se smatra najboljim pićem protiv insulinske rezistencije: Evo i zašto
Kada je u pitanju insulinska rezistencija, male promene dnevnih navika mogu da naprave značajnu razliku, pa je i izbor pića jedna od njih. Znamo da zaslađena pića ne čine uslugu našem zdravlju, ali zato je sa čajem potpuno suprotna priča. Jedan od njih bi mogao izgleda, po naučnim saznanjima, biti najbolji kada je u pitanju poboljšanje kod stanja insulinske rezistencije.
A šta je insulinska rezistencija? To je stanje u kome naše ćelije postanu manje osetljive na dejstvo insulina – hormona koji pomaže glukozi (šećeru) da pređe iz krvi u ćelije, gde se koristi kao gorivo za proizvodnju energije. Kada ovaj sistem prestane da radi kako treba, nivo šećera u krvi poraste i pankreas koji proizvodi insulin mora da „radi prekovremeno“. Ovakvo stanje vremenom može da vodi ka predijabetesu, pa potom i dijabetesu tip 2, ali i drugim problemima sa metabolizmom.
Dobre vesti? Na insulinsku rezistenciju možemo jako uticati promenom stila života, pa i potpuno preokrenuti stanje i povratiti osetljivost ćelija na insulin. Ishrana bogata neprerađenim biljnim namirnicama, redovna fizička aktivnost, dobar san, menadžement stresa, ali i dobra hidratacija, pomoćiće našem telu da uspostavi normalnu osetljivost na insulin.
Čaj ne samo da je najpopularnije piće posle vode, već je povezan i sa mnogim benefitima za zdravlje, uključujući i blagotvoran uticaj na insulinsku rezistenciju. Od svih vrsta čaja – zeleni čaj ima iza sebe, po rečima stručnjaka, najviše podataka iz kliničkih studija o povoljnom uticaju u borbi protiv insulinske rezistencije. Zeleni čaj je prepun antioksidanasa, pa je u studijama pokazano da popravlja osetljivost na insulin i snižava nivo šećera u krvi. Osim toga, hidrira nas na najbolji način, bez dodavanja nepotrebnih kalorija, pa je savršena zamena za zaslađena osvežavajuća pića.
Na koji način zeleni čaj pomaže kod održavanja dobrog nivoa šećera u krvi?
Po naučnim saznanjima izgleda da su upalni procesi u telu povezani sa insulinskom rezistencijom. Iz tog razloga, kada smo u stanju da utičemo na smanjenje hroničnih upalnih procesa, možemo na taj način popraviti i stanje insulinske rezistencije. Zeleni čaj ima visok sadržaj polifenola – prirodnih supstanci koje imaju i antioksidantno i protiv-upalno dejstvo. Naročito je bogat supstancom po imenu EGCG (skraćenica vrlo komplikovanog naziva), koja uspešno snižava nivo upalnih procesa u telu, koji mogu biti u pozadini problema insulinske rezistencije.
Po rečima stručnjaka, polifenoli iz zelenog čaja pozitivno utiču i na naš mikrobiom (dobre bakterije u debelom crevu). A značaj uticaja bakterija na menadžment šećera u krvi već je utvrđen, pa nauka veruje da nepovoljan sastav mikrobioma može čak dovesti do rizika za razvoj insulinske rezistencije.
Kako sve možemo da uživamo u zelenom čaju?
Za najbolje rezultate preporučuje se konzumiranje 2-4 šolje zelenog čaja dnevno – to je dovoljno da se dostigne stabilna doza njegovih antioksidanasa, a da ne preteramo sa kofeinom. Možete uživati u toplom ili ohlađenom zelenom čaju, običnom ili uz dodatak limuna, što će dodatno pomoći u apsorpciji antioksidanasa. Ako spadate u osobe preosetljive na kofein, onda je preporuka da zeleni čaj ne pijete nakon sredine popodneva.
Ako niste ljubitelj ukusa zelenog čaja (ima po malo„travnati“ ukus), probajte varijante sa dodatim ukusima, ili mu sami dodajte aromatične dodatke prilikom ekstrahovanja u vreloj vodi – malo sveže nane, korena đumbira ili korice citrusa, po ukusu.
Za maksimalne pozitivne efekte na insulinsku rezistenciju uparite ispijanje zelenog čaja sa obrocima bogatim vlaknima (na pr. na bazi celih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki). I naravno, stručnjaci kažu, obavezno nakon obroka uključite kretanje i dovoljan unos vode tokom čitavog dana.