
Brza vege pita sa spanaćem iz tiganja: Nema paljenja rerne, a ukus je bez greške
Leto je u punom jeku i retko ko ovih dana želi da pali rernu. Ali to ne znači da treba da se odreknemo omiljenih jela kao što je pita! Danas zato delimo recept za jednostavnu, preukusnu i potpuno biljnu verziju mnogima omiljene pite od spanaća i sira — i to pripremljenu u tiganju, direktno na šporetu.
U Srbiji su pite neizostavni deo porodične trpeze, ali biljnih verzija, koje ne uključuju sir ili jaja, još uvek nema ni približno dovoljno u svakodnevnoj upotrebi, osim možda u doba posta. Zato ova pita može biti pravo otkrovenje — i laka i ukusna i nutritivno izuzetno bogata.
Zašto je ova pita odličan izbor?
Osim što je jednostavna za pripremu i ne zahteva rernu, ova pita je i odličan primer kako možemo praviti tradicionalna jela u savremenom, zdravijem izdanju. Evo samo nekoliko razloga zašto je ovakva biljna verzija pun pogodak:
- Spanać– zeleno blago iz prirode - bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i K. Takođe sadrži antioksidanse i vlakna, a pritom je niskokaloričan. U ovom receptu koristimo smrznuti spanać, koji je praktičan i dostupan tokom cele godine.
- Crveni luk i beli luk – osnova dobrog ukusa - luk i beli luk nisu ipak važni samo zbog arome — oni imaju i protivupalna svojstva, blagotvorno deluju na imunitet i sadrže korisna sumporna jedinjenja koja su blagotvorna i za zdravlje srca.
- Tofu– biljna namirnica koja idealno menja sir - tofu je odličan izvor biljnih proteina, kalcijuma i gvožđa, bez zasićenih masti i holesterola koje nalazimo u siru. Neutralna tekstura ovog omiljenog biljnog izvora proteina savršeno upija ukuse začina i povrća, a u ovom receptu je bogata i kremasta osnova za nadev.

Recept: Pita sa spanaćem i tofuom iz tiganja
Potrebno je (za tiganj prečnika oko 28 cm):
- 6-7 listova tanjih kora za pitu
- 300 g smrznutog spanaća
- 300-350 g tofua (mekog – može i dimljenog ako volite)
- 1 mala glavica crvenog luka (iseckanog)
- 2 čena belog luka (iseckanog)
- So, biber i morski oraščić
- Malo soka od limuna, po ukusu
- Malo izrendanog biljnog kačkavalja (opciono – možete preskočiti)
- Malo ulja – običnog ili maslinovog
Postupak:
- Propržite na malo ulja iseckan crveni luk, pa mu dodajte beli luk, a potom i smrznuti spanać. Dinstajte povrće zajedno dok se spanać ne otopi i dok višak tečnosti ne ispari. Začinite spanać solju, biberom i sa malo mlevenog muskatnog oraščića. Ostavite da se malo prohladi;
- Izgnječite tofu sitno rukama i pomešajte sa dinstanim spanaćem ili stavite sve zajedno u secka ili multipraktik, pa sjedinite u homogeni kremasti fil (izaberite opciju koju više volite ili koja vam je jednostavnija). Dodatno začinite (so, biber) sjedinjeni fil po potrebi i iscedite u njega malo soka od limuna po ukusu;
- Premažite dno pripremljenog tiganja uljem pa složite 4 ili 5 kora u krug tako da one delimično prekrivaju dno tiganja, a delimično vise preko ivica tiganja (pogledajte postupak na priloženom videu sa Instagrama). Svaku koru isprskajte ili premažite sa malo ulja. Preko složenih kora izručite ceo fil i poravnajte ga po celoj površini tiganja. Odozgo preko fila pospite malo rendanog biljnog kačkavalja (ako želite – nije neophodan sastojak). Preko stavite još dve kore za pitu isprskane uljem tako da prekrijete fil, a onda i sve one krajeve donjih kora koje su visile preko ivica tiganja presavijte prema unutra preko fila kako bi „zatvorili“ pitu. I odozgo isprskajte pitu sa malo ulja;
- Pecite pitu u tiganju 7-10 minuta na slaboj do srednjoj vatri, dok dobro ne porumeni sa jedne strane, a zatim je pomoću praznog tanjira (kao na snimku) prevrnite i onda ispecite dobro i sa druge strane.
Tofu umesto sira – opcija koja nudi mnoge prednosti
Za razliku od sira, tofu ne sadrži zasićene masti, niti holesterol. Bogat je proteinima (ima kompletan profil svih esencijalnih aminokiselina), a ujedno je i lagan za varenje (dok mlečni proizvodi kod mnogih ljudi izazivaju probleme sa varenjem). I za ljude koji paze na zdravlje srca, kilograme ili jednostavno žele da jedu manje životinjskih proizvoda – tofu je idealna zamena.
Pite su jelo koje svi volimo, ali nije ih neophodno spremati na tradicionalan način da bi bile ukusne. Kombinacijom poznatih sastojaka (kore, spanać, luk) i jedne nove, ali zdrave i prilagodljive namirnice kao što je tofu, dobijamo savršen spoj ukusa, zdravlja i praktičnosti.
Probajte ovu verziju sledeći put kada poželite nešto "domaće", ali brzo, lagano i bez paljenja rerne.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dejan
To je jako lose spremljeno,kad sam video blender to je to
Podelite komentar