Ne kupujte krem sir – napravite za 2 minuta zdraviju i preukusnu vegansku i posnu verziju
Većina ljudi kupuje mlečne sireve verujući pri tom da pravi zdrav izbor. Međutim, to često nije slučaj i malo je poznato da sirevi, naročito oni masniji, sadrže sastojke koji nisu idealni za naše zdravlje. Sa druge strane, postoje mnogo zdraviji, pa i ekonomičniji izbori, a pri tom jako ukusni
Ubeđenja o nutritivnim prednostima sira, kao i mnogih drugih proizvoda, potrošači stiču isključivo kroz marketing. Nažalost, marketing se ne bavi edukovanjem kupaca o činjenicama, već selektivnim prikazivanjem informacija u skladu sa time šta će bolje prodati proizvod. Tako se za sireve uvek ističe isključivo da su izvor kalcijuma i proteina, što čini da kupci stiču uverenje da kupuju zdrav proizvod. Trebaju nam proteini? Pa naravno! Kalcijumje važan za kosti? Pa naravno! Kupci srećni, prodavci još više, ali neko je ipak ostao kratkih rukava? Ko? Kupci!
Sirevi, a naročito oni sa većim procentom masti, su jedan od najvećih izvora zasićenih masnoća u današnjoj ishrani. To je veliki minus sa stanovišta zdravlja, budući da je za previsok unos ovih vrsta masnoća (a većina ljudi ih unosi previše) u istraživanjima pronađena direktna veza sa gotovo svim hroničnim bolestima današnjice, da ih ne nabrajamo. I ne samo to… Često se previđa i jako visok sadržaj soli u mnogim sirevima. To je još jedan minus. Naime, ne želimo još više soli u ishrani, jer svakako već unosimo previše, rizikujući tako probleme sa krvnim pritiskom, bolestima bubrega, ... Naravno, ništa od ovoga nećete videti u reklamama za sireve ili istaknuto na pakovanju.
Hranljiv i zdrav biljni namaz „a la krem sir“ za 2 minuta
Potrebno je:
- Tofu (običan, bez dodataka) 200 – 250 g
- Semenke suncokreta (sirove oljuštene) 3 kašike
- Tahini (pasta od susama) 1 kašika
- Pečena paprika (fileti iz tegle) 1 kom. (oko 40 g, alternativno može i 1-2 kašike ajvara)
- Beli luk 1 mali čen
- Maslinovo ulje 1 kašika
- So po ukusu
- Sok od limuna po ukusu (može i jabukovo sirće, ako slučajno nemate limun)
- Voda - količina po potrebi do željene gustine namaza
Potupak pripreme se sastoji u tome da sve sastojke osim vode ubacite u blender ili secko, a onda ih izblendate do kremaste teksture, dolivajući po malo vodu dok ne postignete željenu gustinu namaza. Možete ga slobodno napraviti malo ređe, jer će se stajanjem u frižideru blago zgusnuti. Ovaj zdravi veganski "krem sir" namaz može stajati najmanje 5 dana na hladnom, a verovatno i nešto duže.
Poređenje nutritivnih vrednosti i hranljivosti mleka i biljnih namirnica od kojih smo napravili veganski „krem sir“
Dobro je znati da ste napravivši ovaj domaći namaz, sebi i svojoj porodici obezbedili nutritivno izuzetno bogat i zdrav proizvod. Poređenja radi, 100 g mleka pokriva 10% DP (dnevnih potreba) za kalcijumom, a sa druge strane tofu na 100 g ima kalcijuma za 50% DP.
Tahini (pasta od susama) je jedna od namirnica najbogatijih kalcijumom – u 100 g je spakovano preko 80 % dnevnih potreba.
Kada su u pitanju proteini, mleko na 100 g ima 3 g proteina, a tofu 12-17 g u zavisnosti od proizvođača. Suncokret je bogat vitaminima B grupe, vitaminom E i bakrom i selenom, a sadrži i visok procenat zdravih masti, kao i susam. Nasuprot tome, većinski deo masnoća sadržanih u mleku su loše zasićene masnoće.
Interesantno je pomenuti i gvožđe, kao vrlo značajan nutrijent. Mleko ga ne sadrži u značajnoj količini, za razliku od tofua i susama – 100 g tofua pokriva oko 30%DP za gvožđem, a susam 35%DP. I na kraju, ukupna količina problematičnih zasićenih masnoća u ovom našem namazu je minimalna, za razliku od mlečnih namaza koji svi sadrže ozbiljne količine. Kao dodatni benefit namaza od biljnih namirnica, tu su vlakna, koja ni mleko ni mlečni proizvodi naravno uopšte nemaju.
Zato uživajte do mile volje u svom brzom i zdravom veganskom namazu od tofua, a naredni put izmaštajte i isprobajte i druge kombinacije sastojaka i dodataka kreirajući i druge ukuse po svojoj želji.