Tajne skladištenja biljnih namirnica: Kako produžiti svežinu i sprečiti bacanje hrane?

Foto: Shutterstock

Pravilno čuvanje biljnih namirnica ključno je za očuvanje njihove svežine i nutritivnih vrednosti. S obzirom na to da se plant based ishrana oslanja na raznovrsne biljne proizvode, važno je naučiti kako ih pravilno skladištiti. Nekoliko korisnih saveta pomoći će vam da produžite rok trajanja vaših omiljenih namirnica, a tako ćete uštedeti vreme i novac.

Skladištenje svežeg voća i povrća

Većinu voća i povrća preporučuje se skladištiti u frižideru, ali postoje i izuzeci. Na primer, krompir, crveni luk i paradajz najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu. S druge strane, povrće poput brokolija i spanaća treba čuvati u frižideru u papirnoj kesi kako bi se sprečila vlaga koja može ubrzati truljenje.

Voće, poput banana, jabuka i breskvi, najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi dok ne sazri, a zatim ga prebaciti u frižider kako bi se produžila svežina (kora banane može potamniti, ali unutrašnjost će ostati sveža). Jagodičasto voće treba skladištiti sa peteljkama u frižideru do 2 dana i nakon toga ga zamrznuti.

Šparglu, kao i sveže bilje poput peršuna i korijandera, najbolje je čuvati u vodi, tretirajući ih kao cveće. Stavite ih u visoku čašu ili teglu s vodom kako bi ostali sveži duže i sprečili da postanu gnjecavi u frižideru. Redovno menjanje vode dodatno produžava njihov rok trajanja.

Krastavac, limun, limeta, narandža i patlidžan treba čuvati van frižidera, dok avokado treba da sazri na sobnoj temperaturi, a zatim se stavlja u frižider za produženo skladištenje.

Zamrzavanje voća i povrća

Zamrzavanje je odličan način za produžavanje roka trajanja povrća i voća. Povrće poput graška, kukuruza, brokolija i šargarepe, kao i bobičasto voće, može se zamrznuti i koristiti tokom celog meseca. Pre nego što ih stavite u zamrzivač, obavezno ih operite i, u slučaju povrća, blanširajte kako biste očuvali njihov kvalitet.

Čuvanje mahunarki i žitarica

Mahunarke i žitarice, kao što su pasulj, leblebije, kinoa i ovsene pahuljice, najbolje je čuvati na suvom i hladnom mestu u hermetički zatvorenim posudama. Ovo sprečava unos vlage i pomaže u očuvanju njihove svežine. Ako imate već skuvane mahunarke, možete ih čuvati u frižideru do 4 dana, ili ih zamrznuti za kasniju upotrebu.

Skladištenje ulja

Nerafinisana ulja bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su laneno, bundevo i susamovo ulje, treba čuvati na hladnom i tamnom mestu jer su sklona oksidaciji i užegnu kada su izložena svetlosti i toploti, čime gube svoja nutritivna svojstva. Preporučuje se da ih potrošite u roku od 6 meseci od otvaranja.

Maslinovo ulje ne zahteva čuvanje u frižideru, ali je potrebno držati ga na tamnom mestu, daleko od svetlosti i izvora toplote, poput grejnih tela.

Pravilno skladištenje začina i orašastih plodova

Začini i orašasti plodovi treba da se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama, na suvom i hladnom mestu, daleko od svetlosti i toplote. Suve mlevene začine iskoristite u roku od 6 meseci, dok začine u zrnu možete držati do 2 godine. Orašasti plodovi, poput badema, oraha i lešnika, brzo postaju rancidni ako nisu pravilno čuvani, pa je važno držati ih u dobro zatvorenim posudama i po mogućstvu u frižideru.

Kako sprečiti bacanje hrane?

Jedan od najvažnijih saveta za očuvanje biljnih namirnica jeste da se trudimo da ih ne bacamo. Planirajte obroke unapred, koristite ostatke hrane za pripremu novih obroka i uvek proveravajte rok trajanja pre nego što potrošite proizvod. Na ovaj način ne samo da štedite, već i doprinosite smanjenju otpada.

Recept za voćni kolač

Ako kod kuće imate namirnice ističe rok, ovo je samo jedan od primera na koji način ih možete iskoristiti:

Sastojci:

  • 2 šolje ili 250g ovsenog brašna
  • 1/4 šolje ili 50 g šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 i po kašika cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 šolje ili 80 ml biljnog ulja
  • 1/2 šolje ili 120 ml soka od jabuke
  • 300g sušenog voća po želji
  • 300g orašastih plodova i semenki

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 180°C. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, karanfilić i muškatni oraščić. Dodajte ulje, sok od jabuke i oko 100 ml vode, i sve dobro promešajte. Dodajte voće, orašaste plodove i semenke, i pažljivo promešajte. Stavite smesu u silikonski kalup ili blago podmazan pleh, i izravnajte vrh. Pecite 45-55 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete.