Gordon Remzi daje savet za prekonoćne ovsene pahuljice: Ukusnije su zahvaljujući jednom triku

Foto: Shutterstock

Ako volite da dan započnete zdravim i zasitnim doručkom, verovatno su vam prekonoćne ovsene pahuljice (overnight oats) već poznata opcija. Brzo se pripremaju, pune su vlakana i proteina, a možete ih unapred spremiti za celu nedelju. Međutim, ako vam je ponekad dosadila njihova jednostavna tekstura i ukus, Gordon Remzi ima trik koji potpuno menja doživljaj ovog jela - pahuljice, semenke i orašaste plodove prvo ispeče u rerni ili tiganju. Na taj način dobija se intenzivniji, orašast ukus i bogatija aroma, a doručak postaje prava mala poslastica.

Foto: Shutterstock

Gordon Remzi, poznat kao jedan od najpoznatijih svetskih šefova i televizijskih ličnosti, često deli praktične kulinarske savete koji čak i najobičnije obroke podignu na viši nivo. Njegov predlog za ovsene pahuljice preko noći spaja jednostavnost, kremastu teksturu i mirisne začine, što doručak pretvara u pravi užitak.

Recept za prekonoćne ovsene pahuljice na Remzijev način

Sastojci (za 1 porciju):

  • ½ šolje ovsenih pahuljica
  • šaka mešanih semenki (suncokret, bundeva, lan, čija po želji)
  • šaka orašastih plodova (bademi, orasi, lešnici)
  • 1 kašika kokosovih listića
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • začini po ukusu (cimet, đumbir, muskatni oraščić, začin za pitu od bundeve)
  • 1 šolja biljnog napitka
  • ½ šolje biljnog jogurta
  • 2 kašike putera od kikirikija, badema ili lešnika
  • 1 kašika čija semenki
  • šaka suvog voća (suvo grožđe, brusnice, iseckane urme ili kajsije)
  • sveže voće za serviranje (maline, kupine, jagode, banane, kivi…)
  • nekoliko listića badema ili oraha za posipanje

Priprema:

  1. Na pleh obložen papirom za pečenje rasporedite ovsene pahuljice i pecite ih u rerni zagrejanoj na 180°C oko 10 minuta, uz povremeno mešanje. Na drugom plehu tostirajte semenke, orašaste plodove i kokos. Možete sve tostirati i u tiganju, samo ih pažljivo mešajte da ne izgore.
  2. U tiganju otopite kokosovo ulje, dodajte med ili javorov sirup, so i začine. Kuvajte uz mešanje dok ne dobijete mirisni, zlatni preliv.
  3. U činiji sjedinite tostirane pahuljice, semenke, orašaste plodove, kokos i suvo voće. Prelijte ih toplom začinskom mešavinom i dobro promešajte.
  4. U široku staklenu teglu sipajte mleko, jogurt i puter od orašastih plodova. Promešajte viljuškom dok ne dobijete kremastu masu, pa dodajte čija semenke. Ubacite otprilike pola šolje pripremljene suve smeše i sve dobro promešajte.
  5. Zatvorite teglu i ostavite u frižideru preko noći.
  6. Ujutru dodajte sveže voće po izboru i pospite listićima badema ili oraha. Tekstura će biti kremasta, gotovo pudingasta, a ukus bogat i mirisan.

Uz jednostavan Remzijev trik, tostiranje pahuljica i dodataka pre nego što odstoje preko noći, dobijate doručak koji je bogatiji, mirisniji i zanimljiviji od klasičnih ovsenih pahuljica. Možete kombinovati vaše sastojke, te će vam ovaj recept omogućiti da uživate u kombinaciji kremaste teksture i hrskavih detalja.