Tofu kajgana - proteinski plant based doručak

Kada izmrvimo tofu i propržimo ga, on dobija teksturu koja podseća na kajganu. Upravo zato je ovo vegansko jelo, koje se najčešće služi za doručak, dobilo naziv tofu „kajgana“.

Foto: Shutterstock

Gledano sa nutritivnog aspekta, tofu kajgana je manje kalorična od kajgane od jaja, ima manje masnoće, približnu količinu proteina i malo više ugljenih hidrata. Dok su jaja vrlo bogata holesterolom, u tofu kajgani nema holesterola, jer je u pitanju biljna hrana.

Ovako pripremljen tofu, osim po teksturi, uz odgovarajuću kombinaciju začina može i ukusom da podseća na kajganu od jaja. U pripremi tofu kajgane možete da se poigravate i sa ukusom i sa teksturom. Ukus menjate kombinacijama začina po želji (biber, čili, kurkuma, kumin, origano..), kao i eventualno dodavanjem seckanog povrća, a teksturu menjate dodavanjem tečnosti (voda ili sojino mleko) ili zgušnjivača (brašno od leblebije, gustin, tapioka).

Potrebno je:

  • 200 g tofu-a
  • ½ manje glavice crnog luka
  • 1 manja crvena paprika (ili pola veće)
  • 100 g pečurki
  • 1/4kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice soli
  • Malo bibera i čilija u prahu
  • Po želji malo kumina 
  • Beli luk u granulama
  • 1-2 kašičice brašna od leblebije (opciono)
  • 1 kašika maslinovog ulja za prženje
  • Voda – količina po potrebi

Postupak:

  1. Iseckajte povrće i pečurke, a tofu izmrvite rukama u posebnoj posudi
  2. Zagrejte kašiku maslinovog ulja u tiganju i stavite sitno iseckani crni luk da se proprži
  3. Dodajte suve začine (kurkumu, kumin i malo bibera) i zajedno sa lukom kratko propržite da zamirišu
  4. Dodajte seckanu papriku i dolijte malo vode da se prodinsta par minuta zajedno sa lukom
  5. Kada je voda uvrila, dodajte seckane pečurke i propržite sve zajedno još nekoliko minuta dok pečurke ne omekšaju
  6. Dodajte izmrvljeni tofu, posolite i prokuvajte još malo sve zajedno
  7. Možete doliti i malo vode, ako želite da kajgana bude ređa, a možete u vodi razmutiti i 1-2 kašičice brašna od lebelbije, pa to dodati. To će malo zgusnuti „kajganu“ i učiniti je „kremastijom“ (ali nije neophodno).
  8. Kada je "kajgana" gotova, možete dodati i malo belog luka u granulama (po želji)

Predstavili smo vam recept za tofu „kajganu“ sa dodatkom povrća, ali možete je pripremiti i bez njega i biće podjednako ukusna, samo nemojte preskakati crni luk i začine, jer su oni ključ dobrog ukusa ovog jela.

Tofu „kajganu“ možete poslužiti uz kriške prepečenog hleba i salatu. Interesantna opcija je i da umotate tofu kajganu sa malo nekog veganskog sira u tortilju, pa da je blago zapečete na tiganju da bude hrskava. Tako ćete dobiti sjajan proteinski wrap za doručak. Još samo malo ljutog sosa odozgo i veganski gurmanluk je na stolu…