Španski rižoto sa pasuljem
0
Ovaj rižoto inspirisan je ukusima Španije. U pitanju je izdašno i zasitno jelo, koje možete servirati kao glavni obrok, ali i kao prilog uz neke vege kobasice, ćuftice ili grilovani tofu na pr.
Foto: Profimedia
Za pripremu ovog jela biće vam dovoljno oko 30 minuta, pa možete da ga pripremite bez problema čak i onih dana kada mislite da ništa ne stižete.
U zavisnosti od raspoloženja, ili vašeg ukusa, možete koristiti različite kombinacije začina u pripremi španskog rižota, pa će tako svaki put kada ga pripremate biti drugačiji.
Potrebno je:
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 veća crvena (ili zelena) paprika
- 3 čena belog luka
- 1/3 kašičice bibera
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica origana
- Malo čilija u prahu (po ukusu)
- 500 ml vode + kocka od povrća
- 250 g basmati ili nekog drugog pirinča dugog zrna
- 1 konzerva tamnog pasulja
- 2 kašike paste od paradajza
- 1 šaka zelenih maslina bez koštica
- So po ukusu
- Šaka svežeg peršuna ili korijandera
- 2-3 kašike maslinovog ulja za pripremu jela
-
Postupak:
- Iseckajte sitno crni i beli luk, kao i papriku na kockice
- Zagrejte ulje u velikoj šerpi, pa propržite prvo crni luk kratko, pa dodajte seckanu papriku
- Dinstajte povrće nekoliko minuta dok ne počne da omekšava
- Dodajte isitnjeni beli luk i začine, pa sve zajedno propržite još 1-2 min da začini „zamirišu“ (mešajte i pazite da ne zagore)
- Sada je vreme da u jelo umešate pastu od paradajza, pirinač, pasulj (ispran i oceđen) i dodate oko 500 ml vruće vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu od povrća
- Pojačajte vatru i mešajte da se pasta od paradajza rastvori i da jelo provri
- Kada jelo provri, smanjite vatru i na umerenoj krčkajte 20-ak minuta dok se pirinač ne skuva. Proveravajte gustinu jela povremeno i po potrebi dolivajte vodu, ako primetite da je isparila
- Kada je pirinač skuvan sklonite jelo sa vatre, pa mu dodajte so po ukusu, zelene masline (možete ih malo usitniti ako su baš krupne, ali ne previše) i sitno iseckan svež peršun (ili korijander ako ga volite)
- Promešajte rižoto i ostavite ga poklopljenog da se polako ohladi
- Možete ga poslužiti uz gvakamoli (avokado salsu) ili salatu sa puno zeleniša
Još puno inspiracije za ovako nutritivno bogata plant based jela možete pronaći na profilu @connoisseurusveg.