Lagan ručak od moćnih super-namirnica: Paprike punjene sočivom, kinoom i povrćem

Evo jednog predloga za izuzetno sadržajan i zdrav, ali i ukusan letnji ručak, koji spaja nekoliko vrlo moćnih biljnih namirnica. Napunićemo paprike neobičnom mešavinom kinoe i sočiva, koju ćemo obogatiti sa još nekoliko vrsta povrća i obiljem začina.

Foto:Shutterstock

Ova kombinacija namirnica obezbediće nam obilje zdravih biljnih proteina, jer su sočivo, kinoa i brokoli poznati po visokom sadržaju ovog nutrijenta. Osim toga, pomoću jednog ovako bogatog plant based obroka, unećemo 10-ak različitih vrsta biljaka, što je sjajna stvar za svakoga ko vodi računa o zdravlju. Naime, naučnici koji se poslednjih godina intenzivno bave proučavanjem mikrobioma (milijardi bakterija koje obitavaju u našem debelom crevu) pronašli su da je za optimalno zdravlje čitavog organizma neophodno da nedeljno unosimo najmanje 30 različitih vrsta biljnih namirnica.

Ne samo da su našim bakterijama za život neophodna vlakna u dovoljnoj količini (kojih ima samo u biljkama), već je jako važna i njihova raznolikost. Postoji puno različitih vrsta vlakana karakterističnih za različite biljne vrste, a izgleda da su naši mikrobi prilično probirljivi, pa neki vole brokoli, neki luk, neki pasulj, a neki šljive na pr. Otkrivena je čak, verovali ili ne, jedna vrsta mikroba u našem debelom crevu koja se hrani isključivo vlaknima iz kafe!

Hajde, dakle, da zasučemo rukave, napravimo ovaj ukusan obrok i obradujemo i naše dragocene podstanare koji marljivo rade za dobrobit našeg zdravlja.

Za paprike punjene sočivom, kinoom i povrćem potrebno je:

  • 3-4 veće mesnate paprike babure (preseći ih uzdužno i očistiti seme, svaku polutku ćemo puniti posebno)
  • Zeleno (ili braon) sočivo 100 g
  • Kinoa 100 g
  • List lovora 2 kom.
  • 1 kašičica semena slačice
  • Crni luk 1 kom.
  • Beli luk 3 čena
  • Paradajz (iseckan na kockice) 200 g
  • Brokoli ili tamno zelena tikvica (po izboru) oko 200 g
  • So, biber, origano 1/2 kašičice, aleva paprika 1/2 kašičice, čili u prahu (po želji)
  • Svež peršun iseckan (po želji) 2 kašike
  • Malo soka od limuna
  • Maslinovo ulje
  • Opciono: nekoliko kašika domaće pavlake od indijskog oraha

Postupak:

  1. Presecite babure uzdužno i izvadite seme (možete ostaviti peteljku). Poređajte polutke paprike na pleh obložen papirom za pečenje sa presečenom stranom na gore. Blago posolite i pobiberite, isprskajte sa par kapi maslinovog ulja i stavite u rernu da se ispeku dok ne omekšaju (oko 25 minuta);
  2. U međuvremenu skuvajte sočivo i kinou. Prvo dobro operite i jednu i drugu namirnicu u cediljci pod mlazom vode. Stavite vodu da provri u srednjoj šerpi, pa u nju dodajte kinou i sočivo zajedno sa listovima lovora i kockom za supu od povrća (ako imate, a ako ne dodajte umesto nje malo soli). Kuvajte sočivo i kinou na umerenoj vatri (nikako na jakoj) 25-30 minuta, a onda sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno 10-ak minuta;
  3. Da pripremite ostalo povrće prvo na zagrejanom tiganju proržite na srednoj vatri seme slačice 1 minut. Dodajte iseckan crni luk i zajedno pržite još 2-3 minuta, a pred kraj dodajte i seckan beli luk, ali i biber i mlevenu papriku. Pazite da luk i začini ne zagore, pa dolivajte po malo vode po potrebi;
  4. Kada luk omekša, dodajte iseckan paradajz i isitnjen brokoli (ili zelene tikvice iseckane na sitne kockice ako nemate brokoli), pa prokuvajte zajedno još 5 minuta dok brokoli (ili tikvice) ne omekšaju;
  5. Na kraju umešajte origano i seckani peršun (ako koristite). Skinite sa vatre i umešajte u povrće prethodno skuvano sočivo i kinou. Iscedite preko nadeva malo soka od limuna, pa onda promešajte, probajte i korigujte ukus dodatnim začinima po želji;
  6. Napunite pripremljenim nadevom polutke prethodno pečene paprike, a odozgo možete (nije obavezno) dodati po jednu kašiku domaće veganske pavlake od indijskog oraha (možete je lako pripremiti po ovom receptu);
  7. Zapecite paprike 10-ak minuta u rerni, samo da blago porumene.

Ukoliko na punjene paprike ne dodate domaću pavlaku od indijskog oraha, možete ih poslužiti uz kupovni veganski mileram ili kiselu pavlaku.