Ideja za hrskavu večeru punu boja: Domaći naćosi od krompira sa zdravim dodacima

Foto: Shutterstock/Julia Sudnitskaya

Svi volimo naćose, ali oni kupovni su prilično nezdrava opcija. Međutim, kada malo bolje razmislim, ono što volimo kod naćosa je zapravo hrskavost u kombinaciji sa solju i pikantnim začinima i masnoćom iz sosa od sira. To su zapravo sve one „divne stvari“ koje čine brzu hranu tako neodoljivom za naša nepca i mozak. Ipak, postoje načini da napravimo hranu koja će uključiti sve ove senzacie koje naš mozak i nepca vole, ali na mnogo mnogo mnogo zdraviji način. Tragajući za takvim zdravim rešenjima, koje mogu da zamene poznate omiljene grickalice u kojima volimo da uživamo uz dobar film ili seriju, naišla sam na ovu sjajnu ideju za naćose od krompira natovarene sa brdom zdravih dodataka. Uz malo truda, moći ćete do mile volje da grickate i krckate, a pri tom na vrlo zdrav način.

Foto: Shutterstock

Zašto krompiri? Ovo povrće je poslednjih decenija potpuno neopravdano izašlo na loš glas, dovodeći se u vezu sa rizikom od viška kilograma. Ipak, ispostavilo se da krompir može biti negativac samo ako je pržen u ulju ili udavljen u puteru, majonezu, bešamelu i sličnim masnim dodacima. Krompir je zapravo zdrava i niskokalorična namirnica, bogat je složenim ugljenim hidratima, a najviše tzv. rezistentnim skrobom, koji se u digestivnom sistemu ponaša poput vlakana i hrani naše dobre bakterije. Za najveće benefite bolje je odlučiti se za konzumaciju ohlađenog, a ne vrelog krompira. Krompir nas dugo drži sitim, što ga čini i odličnim saveznikom u mršavljenju, a sadrži i antioksidanse i vitamine koji pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

Da pređemo na pripremu „natovarenih“ naćosa od krompira…Ovaj preukusan obrok pun boja sprema se u nekoliko jednostavnih koraka. Prvo ćemo krompir isečen na tanke šnite začiniti i preliti maslinovim uljem, pa ispeći dok ne postane hrskav. Dok se krompir peče pripremićemo „sirasti“ sos bez sira na bazi kuvanog povrća, indijskih oraha i začina, kao i salsu od paradajza, mladog luka i peršuna. Za serviranje gotovih naćosa od krompira trebaće nam i konzerva braon pasulja i jedan avokado.

Za „natovarene“ naćose od krompira potrebno je:

  • 4 srednja ili veća krompira za pečenje isečena na okrugle šnite
  • 1 kašika mešavine začina za takose (meksička mešavina ili sami možete pomešati po pola kašičice kumina, korijandera, slatke i dimljene paprike, belog luka u prahu i malo čilija)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Za „sirasti“ vege sos:

  • 1 srednji beli krompir iseckan na kockice
  • 1 srednja šargarepa iseckana na kockice
  • 1 manja glavica luka isečena na rebarca
  • 40 g indijskog oraha (koji treba prokuvati zajedni sa povrćem)
  • 2-3 kašike nutritivnog kvasca (opciono, može se nabaviti u zdravim hranama, a dodaje se radi „sirastog“ ukusa, ali i zato što je prepun proteina)
  • 1 kašičica miso paste (nije neophodno, ali jako doprinosi dubini ukusa sosa)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • Sok od 1/2 limuna (po ukusu)
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 čaša nezaslađenog ovsenog ili sojinog mleka (može i voda od kuvanja povrća, ako nemate biljno mleko)
  • So, biber i malo omiljenog ljutog sosa po ukusu

Za salsu od paradajza:

  • 150 g čeri paradajza (isečenog na četvrtine, ili sitnije ako volite)
  • 1 struk mladog luka sitno iseckan (možete zameniti i crvenim lukom ako nemate mladi)
  • Šaka seckanog peršuna
  • Sok od limuna po ukusu
  • Malo maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Po želji možete u salsu naseckati i ljute papričice

Dodatni sastojci za „natovarene“ naćose od krompira:

  • 1 konzerva braon ili crnog pasulja
  • 1 manji ili 1/2 većeg avokada iseckanog na kockice i isprskanog limunom

Postupak:

Kriške krompira dodajte u dublju činiju, pa pospite začinima i prelijet maslinovim uljem i dobro promešajte. Da bi se krompiri dobro ispekli i bili hrskavi treba da se stave u pleh obložen papirom za pečenje, ali u jednom sloju. Ukoliko nemate dovoljno mesta u plehu za sve krompire, možete ih rasporediti u dva pleha i peći istovremeno, ali uz obavezno uključeno duvanje u rerni. Krompiri se peku obično oko 30-35 minuta na 180-200 °C. Na pola pečenja otvorite rernu i promešajte i okrenite krompire da se ravnomerno ispeku sa obe strane.

U međuvremenu pripremite „sirasti“ sos. Za njegovu pripremu potrebno je u vodi prokuvati jedan iseckan krompir, šargarepu i manji crni luk zajedno sa indijskim orahom dok povrće ne omekša (20-ak minuta). Procediti povrće i indijski orah i dodati u blender zajedno sa ostalim sastojcima za sos i izblendati dok ne bude potpuno glatko i kremasto. Za salsu od paradajza iseckajte sve sastojke, pomešajte i začinite.

Kada izvadimo pečeni krompir iz rerne, vreme je da složimo „natovarene“ vege naćose. Poređajte pečene krompire na dno zgodnog ovala ili većeg plitkog tanjira i preko njega rasporedite oceđen i ispran braon pasulj iz konzerve. Zatim preko pasulja stavite ravnomerno salsu od paradajza i mladog luka sa peršunom i onda preko svega isprskajte kremasti sos. Završite jelo kockicama iseckanog avokada koje ste malo posolili i obilato prelili sokom od limuna.