Naneverovatniji i najukusniji pečeni „stejk“: Verovali ili ne – od karfiola
Ako spadate u one koji misle da je karfiol previše običan ili dosadan, onda se definitivno pripremite da vas jelo koje vam danas predlažemo – bukvalno oduva! Karfiol je zapravo povrće koje ima neverovatnu moć transformacije. Kada se iseče na debele kriške, odnosno „stejkove“, obilno pospe odgovarajućom mešavinom začina i maslinovog ulja i ispeče u rerni, on se pretvara u nešto neverovatno ukusno, što bukvalno ne želite da prestanete da jedete. Pečeni „stejk“ od karfiola ima hrskave i karamelizovane ivice, sočnu i vlaknastu sredinu i pršti od pikantno-slankasto-dimljenih ukusa. A kada govorimo o „stejku“ od karfiola onda treba da znate da ne govorimo ni o kakvom prilogu ili sporednom jelu od povrća. Ne, ovde je u pitanju nešto što mora da ide u sam centar i tanjira i stola – isključivo kao glavno jelo.
Čak iako ste zagriženi ljubitelj mesa, ovo jelo od karfiola morate probati. Ne samo zato što donosi sjajne ukuse i teksture, već i zato što čini da se posle njega osećate lagano, puni energije, ali i ponosni na svoj tanjir. Jer, preskočiti crveno meso, makar povremeno, donosi velike prednosti: manji rizik od bolesti srca, smanjenje loših upalnih procesa u organizmu, ali i manju štetu za našu planetu. Nije mala stvar ni to što češćim biranjem plant based opcija činimo uslugu i našoj savesti i saosećanju, jer znamo da nijedna životinja nije morala da pati niti umre da bi mi uživali u tim divno bogatim i dimljenim ukusima pečene hrane koju volimo.
A sam karfiol je nutritivno bogat, prepun vlakana, vitamina C, antioksidanasa, pa čak i solidne količine proteina za jedno povrće puno vode. On podstiče detoksikaciju, bori se protiv upalnih procesa i prehranjuje naše dobre bakterije, a uz to je namirnica sa izuzetno raznovrsnim mogućnostima primene.
Moram priznati da sam oduvek bila nekako nepoverljiva prema karfiol „stejkovima“, misleći da je to samo još jedan pokušaj da se povrće pripremi tako da izgledom podseća na meso. Međutim, od kada sam prvi put pripremila karfiol „stejkove“, priznajem da sam bila u šoku. Naime, ovo skromno povrće pred mojim očima doživelo je nestvarnu transformaciju u preukusne „šnicle“, koje nepogrešivo aktiviraju sve one centre zadovoljstva u našem mozgu kao i dobro ispečeno meso.
Zato, ako ste spremni da isprobate jelo koje je i neobično i dekorativno i preukusno, ali i dobro za vaše zdravlje, onda je vreme da pripremite „stejkove“ od karfiola. Za nutritivno kompletnije jelo, uz stejkove od karfiola možete poslužiti pire od leblebije, odnosno domaći humus, koji je bogat biljnim proteinima, a kao prilog se mogu lepo uklopiti i pečen običan ili mladi krompir.
Recept za „stejkove“ od karfiola
- 1 velika glavica karfiola (mora biti veća da biste iz nje izvukli 4 velika „stejka“)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3-4 kašike soja sosa
- 2 kašičice dimljene paprike u prahu
- 1/2 kašičice kumina u prahu
- 1/2 – 1 kašičica belog luka u granulama
- Malo bibera
- Malo čilija u prahu (ili korejska godžujang pasta, ako slučajno imate)
- Malo tečnog zaslađivača ili nekog slatkastog sosa
- So (po potrebi, probajte ako soja sos nije dovoljno slan)
- 1 limun
Postupak:
- Očistite karfiol od listova i odstranite deo peteljke koji štrči, pa ga dobro spolja operite;
- Oštrim nožem presecite uzdužno kroz peteljku glavicu karfiola na pola (postupak pripreme možete videti i na priloženom reels-u). Sada krenite sa šire strane svake polovine i isecite od svake po 2 velika stejka debljine oko 2 cm. Trebalo bi da dobijete 4 stejka – po 2 od svake polovine, a višak koji vam ostane sa strana sačuvajte u frižideru za neko drugo jelo;
- Uključite rernu da se zagreje na 180 ° C, pa u manjoj posudi pripremite premaz za karfiol. Pomešajte 3 kašike maslinovog ulja sa 3-4 kašike soja sosa, 2 kašičice dimljene paprike, 1/2 kašičice kumina i 1/2 kašičice belog luka u granulama (ili malo više). Dodajte i malo bibera i čilija po ukusu i malkice tečnog zaslađivača po želji. Dodajte u mešavinu i 2-3 kašike vode da se malo razredi, pa dobro promešajte. Probajte premaz, pa po potrebi još malo posolite, jer premaz treba da bude fino slan budući da će deo tečnosti iz karfiola iscuriti zajedno sa solju;
- Stavite sva 4 stejka na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Premažite obilno četkicom pripremljeni premaz preko svakog komada karfiola – odozgo i sa strana i stavite pleh na pečenje;
- Nakon 15-ak minuta pečenja sa jedne strane izvadite pažljivo pleh, pa prevrnite stejkove od karfiola i premažite ih ostatkom premaza i sa druge strane, pa vratite u rernu na još 20-ak minuta;
- Stejkovi od karfiola su pečeni kada lepo porumene i karamelizuju se po ivicama i kada osetite da su meki kada ih probodete viljuškom. Nemojte preterati sa pečenjem kako stejkovi ne bi postali gnjecavi, već treba da omekšaju, a opet da zadrže i malo čvrstine;
- Kada izvadite pečene stejkove od karfiola iz rerne preko svakog iscedite malo soka od limuna (nemojte zaboraviti, jer ova kiselina je ključna da zaokruži ukus jela).
Stejkove od karfiola poslužite tople uz pire od leblebija (za dodatne proteine). Domaći humus, odnosno pire od leblebije, napravite blendanjem kuvane leblebije sa malo tahinija, soli, kumina i soka od limuna. Po želji kao prilog uz pečeni karfiol možete poslužiti pečeni krompir (ili mlade krompiriće). Ne zaboravite da upotpunite obrok svežom salatom od mešanog zeleniša.