Nikad ne biste pogodili koji sastojak daje ovim palačinkama boju: Recept za nutritivni proteinski doručak

Foto: Shutterstock

U poslednje vreme sve više razmišljam o tome kako da svoje obroke učinim hranljivijim, bez gubljenja onog osećaja topline i zadovoljstva koji hrana nosi. I tu su mi proteinske palačinke postale pravo malo otkrovenje. Poznata tekstura i ukus palačinki, uz dodatnu nutritivnu vrednost koja me drži sitom i energičnom satima - posebno nakon jutarnjeg treninga ili kada me čeka duži dan.

Umesto da se oslanjam na gotove proteinske pločice ili smutije, ove palačinke mi pružaju raznovrsnost - mogu ih napraviti slatke ili slane, poslužiti ih s voćem ili puterom od orašastih plodova. Opcije su beskrajne, a svaka verzija je ukusna i korisna za telo.

Tajni sastojak je zapravo spanać

Dodavanje spanaća u palačinke možda zvuči neobično, ali zapravo je genijalan način da doručku date ozbiljan nutritivni „boost“. Spanać je bogat gvožđem, vlaknima, kalcijumom i antioksidansima, a sve to bez jakog ukusa koji bi narušio slatkoću palačinki. Njegova blaga aroma lako se kamuflira u testu, dok zelena boja daje vizuelno zanimljiv efekat bez veštačkih dodataka. Osim toga, spanać sadrži vitamin C, A, K i folate - nutrijente koji podržavaju imunitet, zdravlje kostiju i energiju tokom dana. Dakle, ako želite da unesete više povrća bez žrtvovanja ukusa, zelene palačinke su pravi način.

Koliko proteina dnevno nam je potrebno?

U eri TikToka i trendova zdrave ishrane, lako je pomisliti da moramo uneti ogromne količine proteina svakog dana. Istina je da većina ljudi već unosi dovoljno kroz raznovrsnu ishranu. Prosečno zdravoj odrasloj osobi potrebno je oko 0,8g proteina po kilogramu telesne mase - što za osobu od 68kg iznosi oko 54g dnevno. Naravno, ako trenirate redovno ili vodite aktivniji stil života, potrebe mogu biti veće, ali kako ističu nutricionisti, prekomerno fokusiranje na proteine može dovesti do toga da zanemarimo druge važne nutrijente kao što su vlakna, zdrave masti i ugljeni hidrati.

Kako da povećamo količinu proteina u palačinkama?

Postoji mnoštvo načina da omiljene palačinke obogatite proteinima - bez jaja, mesa ili mlečnih proizvoda. Evo nekoliko jednostavnih trikova:

  • Zamenite belo brašno: Umesto klasičnog belog brašna koristite brašno od leblebija, ovsa ili heljde. Ove opcije su prirodno bogatije proteinima i vlaknima.
  • Odaberite mleko bogatije proteinima: Sojino mleko sadrži znatno više proteina nego bademovo ili ovseno.
  • Dodajte biljni proteinski prah: Ubacite mericu svog omiljenog biljog proteina direktno u smesu.
  • Ne zaboravite dodatke: Kašika putera od kikirikija, šaka semenki konoplje ili lan - sitni dodaci koji prave veliku razliku.
  • Isprobajte kombinacije: Ne bojte se da kombinujete - na primer, mešavina ovsenog i heljdinog brašna uz malo konopljinog proteina i sojinog mleka može biti savršena baza.

Recept za zelene palačinke sa jagodama

Ove zelene, sočne palačinke sa čija semenkama i svežim jagodama su idealan spoj ukusa, teksture i nutritivne vrednosti. U ovakvim obrocima možete da „sakrijete“ povrće, a da i dalje dobijete onaj slatki, mekani zalogaj koji volite. Plus, bogate su gvožđem, biljnim proteinima i vlaknima, pa bez griže savesti ih možete jesti stalno.

Sastojci:

  • 240 ml biljnog mleka
  • ¾ šolje svežeg spanaća (čvrsto sabijenog)
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • ⅔ šolje integralnog finog brašna (npr. od pšenice)
  • ½ šolje ovsenih pahuljica
  • 1 kašika čija semenki
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice soli
  • Sprej kokosovog ulja ili otopljeno kokosovo ulje za podmazivanje
  • ½ šolje seckanih jagoda za serviranje

Priprema:

  1. U blender ubacite biljno mleko, spanać i vanilu, pa blendajte na visokoj brzini dok smesa ne postane zelena.
  2. U velikoj činiji pomešajte brašno, ovsene pahuljice, čija semenke, prašak za pecivo, cimet i so.
  3. Sipajte izblendanu smesu u suve sastojke i promešajte dok se sve ne sjedini.
  4. Uključite rernu na 95°C kako biste u njoj kasnije držali palačinke toplim.
  5. Dok se smesa malo steže i čija semenke upijaju tečnost, zagrejte veliki tiganj na srednje niskoj temperaturi. Kada se ugreje, premažite ga kokosovim uljem.
  6. Kašikom vadite po jednu punu supenu kašiku smese i sipajte na tiganj. Pecite 3 do 4 minuta dok ivice ne postanu suve, zatim pažljivo okrenite i pecite još 1 do 2 minuta, dok donja strana ne porumeni.
  7. Gotove palačinke prebacujte u vatrostalnu posudu i držite ih u rerni dok ne ispečete celu količinu.
  8. Poslužite tople, uz sveže seckane jagode.

Ove palačinke možete uvek dodatno zasladiti javorovim sirupom, upotpuniti ukus crnom topljenom čokoladom ili dodatkom još nekog voća.