I hrskavi i puni proteina: Neobični krutoni- preukusan dodatak za salate i potaže
Salate su svakako jedan od najlakših načina da jedemo svežu biljnu hranu bogatu vlaknima. Pa ipak, ako nismo vešti da ih napravimo i pravilno iskombinujemo sastojke – neće nas dovoljno zasititi, niti biti u stanju da nas dugo drže sitim. Zato vam danas donosimo ideju za sjajan dodatak za salate koji možete napraviti u svojoj kuhinji, a koji je – jednostavan, preukusan, hrskav i bogat proteinima.
U pitanju je ideja za domaće „krutone“ (hrskave dodatke za obrok salate ili potaž), koji u osnovi imaju tofu i različite semenke, umesto hleba. Uz dodatak i malo izrendanog plant based sira, dobićemo preukusne veganske hrskave visoko-proteinske zalogajčiće koji su ujedno i bez glutena. Osim kao prilog za obrok salate i potaže, možete ih grickati i kao deo zdrave užine.
Bilo da ste na biljnoj ishrani, ili možda pazite da izbegavate gluten, ili prosto volite obroke koji će vam doneti puno dobre energije – ove neobične „krutone“ morate probati.
Zašto je dobra ideja da dodamo više proteina u naše salate?
Salate su sjajan izvor vitamina, minerala i vlakana, ali ako ih pripremamo samo od povrća – imaju malo proteina. A proteini doprinose tome da se lakše zasitimo, pomažu u održavanju balansa energije i šećera u krvi, pružaju podršku mišićima, metabolizmu i oporavku organizma nakon napora. Ako posle salate brzo ogladnite, onda je neki proteinski dodatak, a naročito biljnog porekla – i pametna i ukusna ideja.
Moć tofua i semenki
Ovi proteinski „krutoni“ prave se od:
- Tofua – Sadrži visok udeo biljnih proteina, ali i kalcijuma. Blagog je ukusa, pa može lako da se uklopi sa raznim aromama i da se ispeče – u nešto fino i hrskavo;
- Semenke suncokreta, bundeve – Bogate su biljnim proteinima, zdravim mastima, magnezijumom i cinkom;
- Čia seme ili mleveni lan – Sjajan su izvor omega 3 masti, a deluju i kao vezivo za ove krekere;
Za blago „sirasti“ ukus dodaćemo malo rendanog plant based kačkavalja (a možete i malo običnog ako nemate biljni). Ideja za ove neodoljive hrskave proteinske „krutone“ stiže nam sa profila simpatične Eli Smart (@ellysplate), pa na njenom priloženom reels-u možete videti i kako fenomenalno izgledaju (i krckaju) kada se ubace u salatu.
Recept za proteinske plant based krekere od tofua i semenki
Potrebno je:
- 300 g običnog tofua
- 1 ½ kašika čia semenki
- 40 g mešanih semenki (suncokret, bundeva, lan, susam ili koje imate)
- 50 g izrendanog biljnog kačkavalja (ili običnog)
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 ½ kašika gustina (kukuruznog skroba)
- Malo maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Po potrebi 2-3 kašike vode (samo ako zatreba da se smesa bolje poveže)
Postupak:
- Krenite sa pripremom tako što ćete rukama izmrviti pažljivo tofu što sitnije – da se pretvori u mrvice. Potom u njega dodajte čia semenke i promešajte, pa ostavite 5 minuta da čia seme upije tečnost iz tofua;
- Potom umešajte mešavinu semenki, rendani sir i začine. Promešajte, pa dodajte i gustin, pa ponovo promešajte. Mešavina bi trebalo da ostaje sjedinjena kada uzmete malo u ruku i stegnete je. Ako to nije slučaj – dodajte 1-2 kašike vode, pa ponovo promešajte;
- Na pleh stavite papir za pečenje, pa preko sipajte smesu za krekere. Preko nje stavite još jedan papir za pečenje, pa rukama pritiskajte preko kako bi stanjili smesu. Potrudite se da je razvučete i utapkate tako da svuda bude ravnomerne debljine, a onda odlepite gornji papir i isprskajte površinu smese maslinovim uljem (ili premažite četkicom);
- Stavite rastanjenu smesu u rernu da se peče na 180 °C 30-ak minuta (ili malo duže), s tim što bi nakon prvih 20-ak minuta trebalo okrenuti celu masu. Tako će ravnomerno porumeneti sa obe strane i biti hrskava;
- Ohladite pečenu smesu malo pre nego što je rukama izlomite u nepravilne komadiće.
Ovi hrskavi “krutoni” bogati proteinima su:
- Savršen toping za salate od zeleniša, povrća i žitarica
- Odličan dodatak za jela na bazi paradajza, avokada i mahunarki (pasulja, sočiva)
- Super prilog uz humus činije ili potaž čorbe
- Samostalno su odličan snek.
Priprema ovakvih proteinskih plant based “krutona” je lak način da date novu dimenziju vašim jelima i učinite ih zabavnijim. Umesto da koristite industrijske krutone ili krutone od hleba, koji imaju viška praznih kalorija, ovakvim homemade rešenjem na korak ste od obroka koji su hranljivi i zdravi – bukvalno u svakom zalogaju.