Brza vege pita sa spanaćem iz tiganja: Nema paljenja rerne, a ukus je bez greške
Leto je u punom jeku i retko ko ovih dana želi da pali rernu. Ali to ne znači da treba da se odreknemo omiljenih jela kao što je pita! Danas zato delimo recept za jednostavnu, preukusnu i potpuno biljnu verziju mnogima omiljene pite od spanaća i sira — i to pripremljenu u tiganju, direktno na šporetu.
U Srbiji su pite neizostavni deo porodične trpeze, ali biljnih verzija, koje ne uključuju sir ili jaja, još uvek nema ni približno dovoljno u svakodnevnoj upotrebi, osim možda u doba posta. Zato ova pita može biti pravo otkrovenje — i laka i ukusna i nutritivno izuzetno bogata.
Zašto je ova pita odličan izbor?
Osim što je jednostavna za pripremu i ne zahteva rernu, ova pita je i odličan primer kako možemo praviti tradicionalna jela u savremenom, zdravijem izdanju. Evo samo nekoliko razloga zašto je ovakva biljna verzija pun pogodak:
- Spanać– zeleno blago iz prirode - bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i K. Takođe sadrži antioksidanse i vlakna, a pritom je niskokaloričan. U ovom receptu koristimo smrznuti spanać, koji je praktičan i dostupan tokom cele godine.
- Crveni luk i beli luk – osnova dobrog ukusa - luk i beli luk nisu ipak važni samo zbog arome — oni imaju i protivupalna svojstva, blagotvorno deluju na imunitet i sadrže korisna sumporna jedinjenja koja su blagotvorna i za zdravlje srca.
- Tofu– biljna namirnica koja idealno menja sir - tofu je odličan izvor biljnih proteina, kalcijuma i gvožđa, bez zasićenih masti i holesterola koje nalazimo u siru. Neutralna tekstura ovog omiljenog biljnog izvora proteina savršeno upija ukuse začina i povrća, a u ovom receptu je bogata i kremasta osnova za nadev.
Recept: Pita sa spanaćem i tofuom iz tiganja
Potrebno je (za tiganj prečnika oko 28 cm):
- 6-7 listova tanjih kora za pitu
- 300 g smrznutog spanaća
- 300-350 g tofua (mekog – može i dimljenog ako volite)
- 1 mala glavica crvenog luka (iseckanog)
- 2 čena belog luka (iseckanog)
- So, biber i morski oraščić
- Malo soka od limuna, po ukusu
- Malo izrendanog biljnog kačkavalja (opciono – možete preskočiti)
- Malo ulja – običnog ili maslinovog
Postupak:
- Propržite na malo ulja iseckan crveni luk, pa mu dodajte beli luk, a potom i smrznuti spanać. Dinstajte povrće zajedno dok se spanać ne otopi i dok višak tečnosti ne ispari. Začinite spanać solju, biberom i sa malo mlevenog muskatnog oraščića. Ostavite da se malo prohladi;
- Izgnječite tofu sitno rukama i pomešajte sa dinstanim spanaćem ili stavite sve zajedno u secka ili multipraktik, pa sjedinite u homogeni kremasti fil (izaberite opciju koju više volite ili koja vam je jednostavnija). Dodatno začinite (so, biber) sjedinjeni fil po potrebi i iscedite u njega malo soka od limuna po ukusu;
- Premažite dno pripremljenog tiganja uljem pa složite 4 ili 5 kora u krug tako da one delimično prekrivaju dno tiganja, a delimično vise preko ivica tiganja (pogledajte postupak na priloženom videu sa Instagrama). Svaku koru isprskajte ili premažite sa malo ulja. Preko složenih kora izručite ceo fil i poravnajte ga po celoj površini tiganja. Odozgo preko fila pospite malo rendanog biljnog kačkavalja (ako želite – nije neophodan sastojak). Preko stavite još dve kore za pitu isprskane uljem tako da prekrijete fil, a onda i sve one krajeve donjih kora koje su visile preko ivica tiganja presavijte prema unutra preko fila kako bi „zatvorili“ pitu. I odozgo isprskajte pitu sa malo ulja;
- Pecite pitu u tiganju 7-10 minuta na slaboj do srednjoj vatri, dok dobro ne porumeni sa jedne strane, a zatim je pomoću praznog tanjira (kao na snimku) prevrnite i onda ispecite dobro i sa druge strane.
Tofu umesto sira – opcija koja nudi mnoge prednosti
Za razliku od sira, tofu ne sadrži zasićene masti, niti holesterol. Bogat je proteinima (ima kompletan profil svih esencijalnih aminokiselina), a ujedno je i lagan za varenje (dok mlečni proizvodi kod mnogih ljudi izazivaju probleme sa varenjem). I za ljude koji paze na zdravlje srca, kilograme ili jednostavno žele da jedu manje životinjskih proizvoda – tofu je idealna zamena.
Pite su jelo koje svi volimo, ali nije ih neophodno spremati na tradicionalan način da bi bile ukusne. Kombinacijom poznatih sastojaka (kore, spanać, luk) i jedne nove, ali zdrave i prilagodljive namirnice kao što je tofu, dobijamo savršen spoj ukusa, zdravlja i praktičnosti.
Probajte ovu verziju sledeći put kada poželite nešto "domaće", ali brzo, lagano i bez paljenja rerne.