Otkriven sjajan efekat brokolija na šećer u krvi: Novi način prevencije dijabetesa?

Foto: Pixabay.com

Odlične vesti stižu nam ovih dana sa Univerziteta Gotenburg u Švedskoj. Njihov istraživački tim je naime objavio rezultate studije u kojoj su utvrdili odlične efekte sulforafana (supstance koju sadrži brokoli) na nivo šećera u krvi kod učesnika istraživanja. Rezultati su toliko obećavajući da rukovodilac studije smatra da oni ukazuju na potencijal sulforafana iz brokolija da se iskoristi kao funkcionalna hrana u tretmanu pacijenata sa predijabetesom, kako bi se sprečio razvoj dijabetesa tip 2.

Pomenuta studija je uključila 74 učesnika, starosti od 35 do 75 godina, sa nivoima šećera u krvi koji ih smeštaju u kategoriju osoba sa predijabetesom. Svi učesnici su imali višak kilograma ili bili gojazni. Tokom 12 nedelja pacijenti su podeljeni u dve grupe primali ili dozu sulforafana, sastojka koji se nalazi u biljkama iz porodice „krusifera“ ili kupusnjača (brokoli, kupus, kelj, prokelj…), ili dozu placeba.

Foto: Shutterstock

Na kraju ovog istraživanja rezultati su pokazali značajno smanjenje nivoa šećera u krvi kod grupe koja je dobijala sulforafan. Primećeno je i da je kod određenog broja ljudi na sulforafanu smanjenje nivoa šećera bilo čak i veće. U pitanju su bile osobe sa blagim oblikom predijabetesa, nižim indeksom telesne mase (ne preterano gojazni), nižim nivoom insulinske rezistencije i manjom količinom insulina u krvi. Kod njih je primećen pad nivoa šećera koji je bio čak duplo veći od proseka ostalih učesnika u grupi koja je dobijala sulforafan.

Pronađene individualne razlike u efektu na šećer u krvi povezane sa stanjem mikrobioma

Istraživači smatraju da razlike u intenzitetu delovanja sulforafana na šećer u krvi potiču od individualnih razlika u sastavu mikrobioma, odnosno postojanju specifičnih sojeva bakterija u debelom crevu. Naime, izgleda da je određeni bakterijski gen uključen u aktivaciju sulforafana, pa su oni sa više ovog gena u mikrobiomu iskusili skoro 3 puta veći pad šećera u krvi.

Ove varijacije uticaja na metabolizam šećera u zavisnosti od sastava mikrobioma uverili su ove naučnike u ono o čemu se već duže vreme spekuliše u naučnoj zajednici, a to je da je potreban personalizovan pristup lečenju dijabetesa, a naročito predijabetesa. Osim toga, rukovodilac studije je zaključio i da je njihovo istraživanje demonstriralo kako fiziološke bolesti i bakterije u crevima međusobno utiču jedne na drugu, kao i na odgovor organizma na primenu nekog preparata.

Inače, sa stanjem predijabetesa žive stotine miliona ljudi na planeti, mnogi i ne znajući da su u problemu. Procene su da će 70 do 80 % njih vremenom razviti dijabetes tip 2. I iako se stručnjaci slažu da je za tretman predijabetesa i prevenciju oboljevanja od dijabetesa neophodno primeniti sveobuhvatan pristup, odnosno uključiti vežbanje, zdravu ishranu i dijetu za gubitak kilograma, rezultati ove studije upućuju da postoje i neka prirodna sredstva koja na ovom putu mogu biti od velike pomoći.

Superiorna moć klica brokolija

Sulforafan, sastojak brokolija, jedna je od najpotentnijih supstanci iz namirnica, koje je nauka jako dobro ispitala. Ovaj izuzetno moćan prirodni antioksidans štiti nas od raka, pomaže zdravlju srca i mozga, pruža podršku jetri i našem mikrobiomu, osnažuje imuni sistem i naravno – pomaže u regulaciji šećera u krvi (što je i pomenuta studija iz Švedske uspešno demonstrirala). Kada je u pitanju sulforafan, bitno je znati da je njegova koncentracija najveća u brokoliju od svih vrsta povrća iz porodice kupusnjača. Međutim, još bitnije od toga je da klice brokolija (proklijalo seme) mogu sadržati od 10, pa čak do 100 puta veću koncentraciju sulforafana od odrasle biljke!

Foto: Shutterstock

Već smo pisali o moći klica brokolija , a danas vas samo podsećamo da se ova super moćna namirnica lako može napraviti u kućnoj radinosti. Sve što vam treba je seme brokolija za klijanje, jedna veća tegla i vrlo malo strpljenja.

Osim dodavanja ovih klica u salate, sendviče i kao topinga na razna jela, najjednostavniji način da ih što češće uvrstite u dnevnu rutinu je – da ih ubacite u smuti. U nastavku prenosimo sjajan predlog poznatog gastroenterologa dr Bulsevic-a, koji je na svom Instagram nalogu podelio smuti koji on i njegova porodica piju svakog jutra. On kaže da je u pitanju vrlo jednostavan recept od samo 4 sastojka:

  • Borovnice
  • Banana
  • Sojino mleko (bez dodatog šećera)
  • Klice brokolija

Za nekoga ko već ima problem sa regulacijom šećera u krvi i dijabetesom, preporučujemo da u ovaj smuti doda i neki izvor zdravih masti, na pr. nekoliko oraha ili kašiku lanenih semenki (mogu i semenke konoplje).