Napravite zdravu, a hrskavu i neodoljivu granolu sa bananom
0
Da li ste nekada probali sami da napravite granolu? Ako niste, vreme je da to uradite uz pomoć ovog jednostavnog recepta za neodoljivu hrskavu domaću granolu sa bananom
Foto: Shuttetstock/Pcholik
U prodavnicama je moguće kupiti različite vrste pakovane granole, koje su zgodan dodatak za kaše za doručak. Ako ste povremeni ili redovan kupac ovih proizvoda i volite granolu, onda je vreme da probate sami da je napravite. Postupak je neverovatno jednostavan, sastojci su zdravi i lako dostupni, a dobićete granolu koja je neuporedivo ukusnija, zdravija, a i jeftinija.
Ovaj recept za domaću granolu koristi bananu i puter od kikirikija kao vezivo, tako da je zgodan i da utrošite banane koje vam potamne i nisu više primamljive za jelo.
Potrebno je:
- Ovsene pahuljice 200 g
- Suncokretov semenke (sirove i oljuštene) 2 kašike (25 g)
- Orašasti plodovi (orasi, lešnici, bademi po želji) 75 g (ukupno)
- Mleveni lan 2 kašike (20 g)
- Kikiriki puter 45 g
- Tahini (pasta od susama) 20 g (ako nemate, zamenite kikiriki puterom)
- Javorov sirup (ili agave sirup) 60 g
- Banana izgnječena 160 g
- Cimet 1/2 kašičice ili više po ukusu
- Vanila aroma po želji
- Na vrh kašičice soli
Postupak:
- Isitnite nožem orašaste plodove na ne previše sitne komade
- U dublju posudu stavite ovsene pahuljice, pa dodajte semenke suncokreta, mleveni lan i iseckane orašaste plodove
- Dodajte cimet i mrvicu soli, pa sve suve sastojke promešajte
- U posebnoj posudi izgnječite bananu, pa u nju dodajte ostale tečne sastojke – kikiriki puter, tahini, javorov sirup i vanilu. Sve dobro promešajte da se smesa ujednači
- Dodajte tečne sastojke u suve sastojke i dobro promešajte da se svi suvi delovi smeše navlaže
- Veliki plitak pleh iz rerne prekrijte papirom za pečenje, pa na njega izručite smesu za granolu. Polako je raširite po celom papiru, tako da svuda bude u tankom sloju. Tako će se ravnomerno ispeći i biti hrskava
- Granolu pecite u rerni na nešto nižoj temperaturi 160 – 170 °C, kako ne bi naglo dobila boju, pre nego što se dovoljno ispeče. Često je proveravajte i promešajte po potrebi. Peče se otprilike 30-40 min u zavisnosti od rerne. Treba lepo da porumeni, a da ne izgori. Ne brinite što nije hrskava kada je izvadite iz rerne. Potrebno da se prohladi kako bi postala hrskava.
Ohlađenu granolu spakujte u posudu sa poklopcem i ona će dugo ostati lepa i neodoljivo hrskava. Mada, kako je ukusna i zgodna za grickanje teško da će dugo stajati.