Kremasti gulaš od sočiva sa pečurkama: Posno jelo koje će i mesojedi obožavati

Foto: Shutterstock/Irina Rostokina

Za neku hranu se kaže da je odlična za telo, a za neku drugu opet da je više hrana za dušu. Ako je tako, onda je jelo koje vam danas predstavljamo primer obroka koji je dobar i za telo i za dušu. Prepun pečurki bogatog ukusa i hranljivog sočiva koje obiluje proteinima, ovaj gulaš sa svojim obiljem začina i aroma spada u ona jela koja će vam kuhinju ispuniti toplinom, a stomake zadovoljstvom. Ovo je jedno od onih jela koje je idealno i za one koji tek počinju sa postom, jer će ih uveriti da nema potrebe da strahuju da će ostati gladni nakon obroka bez mesa.

Uprkos tome što se ovaj gulaš sprema isključivo od biljnih namirnica, on je izuzetno bogat ukusima i u nutritivnom smislu je zaista kompletno jelo. Sočivo nam naime pruža značajnu dozu proteina, ali i vlakana, dok pečurke dodaju ozbiljnu dozu antioksidanasa koji jačaju naš imuni sistem, ali i dubokog umami ukusa, za onaj „mesnati“ šmek. Ovaj spoj nam garantuje odličan nivo energije, podržava varenje i čini da se dugo osećamo sitim, bez potrebe za životinjskim proteinima.

Gulaš od sočiva sa pečurkama se za razliku od gulaša sa mesom brzo sprema, jer je sočivo vrsta mahunarke koja se najbrže kuva, a i pečurke ne zahtevaju dugu termičku obradu. Kako postoji više vrsta sočiva, preporučujemo da upotrebite ili crno (tzv. beluga sočivo) ili zeleno sočivo (neko ga zove i braon). Obe ove vrste sočiva zadržavaju fino svoj oblik nakon kuvanja, što je važno za ovo jelo. Pred kraj kuvanja možete u jelo zakuvati i malo nekog zeleniša koji se brzo kuva – bebi spanać, malo mlade blitve, kovrdžavog kelja, naseckanog mladog luka ili bok čoja.

Uz gulaš od sočiva sa pečurkama može se poslužiti pire krompir (posna varijanta), pirinač, pa čak i palenta. Naravno, prilog nije obavezan, pa ako ste u žurbi sasvim je dovoljno da ga poslužite uz kriške običnog ili prepečenog hleba i naravno salatu.

Recept za gulaš od sočiva sa pečurkama

Potrebno je:

  • 200 g sočiva (beluga crno ili zeleno sočivo)
  • 500 ml vode
  • 2 lista lovora
  • Malo soli i bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 400-450 g šampinjona (ili mešati sa vrganjima, ako ih nađete)
  • Malo šitake pečurki ili praha od suvih pečurki (za bogatiji ukus, ali možete i preskočiti)
  • So i biber
  • 1 kašičica majčine dušice i 1 kašičica aleve paprike
  • 1/4 čaše belog vina
  • 2 kašičice miso paste (ako nemate preskočite, mada je to sastojak koji dodaje umami ukus)
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike tahinija (tečne paste od susama – daje lep kremasti kvalitet jelu)
  • Oko 500 ml supe od povrća (1 povrtna kocka rastvorena u vreloj vodi)
  • 1/2 čaše nezaslađenog biljnog mleka ili manje masnog kokosovog mleka
  • 2-3 šake bebi spanaća ili nekog drugog zeleniša po želji (malo blitve, bok čoja ili sličnog zeleniša koji se brzo kuva)
  • 1-2 kašičice finog vinskog sirćeta ili iscediti malo soka od limuna po ukusu

Postupak:

  1. Očistite sočivo i dobro ga operite u gustoj cediljci pod mlazom vode. Zagrejte oko 1/2 litre vode da provri, pa u nju ubacite sočivo sa malo soli, bibera i lovorovim listom da se kuva na umerenoj vatri (dolijte vodu, ako previše ispari). Kada sočivo omekša, posle 20-25 minuta, sklonite ga sa vatre (nemojte prekuvati sočivo, jer će se još malo kuvati u gulašu);
  2. Dok se sočivo kuva pripremite sve ostale sastojke za gulaš – naseckajte sitno crni i beli luk, a pečurke isecite onoliko krupno koliko volite;
  3. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa na njemu propržite nekoliko minuta crni luk, sve vreme mešajući da ne zagori. Nakon toga dodajte sve iseckane pečurke (i naseckane šitake, ako imate, ali bez peteljki), pa ih ostavite nekoliko minuta na vatri bez mešanja preko luka da počnu da rumene. Nakon toga ih promešajte, pa dodajte soli, bibera, naseckani beli luk, majčinu dušicu i alevu papriku, pa sve zajedno mešajte dok začini i arome ne zamirišu – 2-3 minuta;
  4. Sada u šerpu ulijte belo vino, ako koristite, pa promešajte dok vino ne ispari. Zatim dodajte miso pastu, soja sos i tahini, pa dobro promešajte da se sve pečurke lepo oblože. Zatim dodajte kuvano sočivo i supu od povrća, odnosno vodu sa povrtnom kockom (može to biti i samo voda sa dodatkom mlevenog biljnog začina) i biljno mleko (ako koristite, nije neophodno), pa pustite da gulaš ponovo provri;
  5. Kuvajte jelo još 10-15 minuta dok gulaš ne dostigne gustinu koju želite. Za još kremastije jelo ubacite unutra štapni mikser i na kratko ga uključite kako bi se deo gulaša samleo. To će ga i dodatno ugustiti, a i učiniti ga još kremastijim, mada nije neophodno. Možete i odvaditi deo gulaša u blender, izblendati, pa vratiti u šerpu;
  6. Kada je gulaš skoro gotov, dodajte po želji malo nekog od navedenih zeleniša, koji će još pojačati sadržaj jela;
  7. Posle par minuta, kada zeleniš "uvene", sklonite jelo sa vatre, pa probajte. Po potrebi dodajte još soli i bibera, malo ljutog sosa ako volite i malo soka od limuna ili blagog vinskog sirćeta da zaokružite ukus.