Zapečena „pastirska pita“: Predlog za posan ručak direktno iz kuhinje Džejmija Olivera

Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Jelo po imenu „Shepherd’s pie” ili u prevodu „pastirska pita“, potiče iz kulinarske tradicije Velike Britanije, specifično Irske i Škotske, i to još iz 18. veka. Nastalo je kao način da se iskoriste ostaci od pečenog mesa (najčešće jagnjetine), kako bi se napravilo jelo koje može da zasiti celu porodicu. Koncept je da se preko ostataka mesa skuvanog sa povrćem u sosu, doda i dobar sloj pirea ili izgnječenog krompira i da se jelo zatim dobro zapeče. Tako su dovitljivi stari Škoti sa malo ostataka mesa znali da naprave gozbu za celu porodicu.

U novijoj gastronomiji „pastirska pita“ se smatra ultimativnom „komfi“ hranom. To je tradicionalno slano zapečeno jelo ili „pita“ ali bez testa, napravljena sa bogatim i izdašnim filom od mlevenog mesa i povrća ukrčkanog u ukusnom sosu. A kruna jela je toping od gustog krompir pirea, sa kojim se jelo zatim zapeče. Finalni proizvod karakteriše bogatstvo i kontrast različitih tekstura i ukusa.

Danas vam predstavljamo vegansku, odnosno plant based verziju ovog jela, i to direktno iz kuhinje čuvenog šefa Džejmija Olivera. Kako Džejmi, iako nije veganski šef, često sprema fina jela sa povrćem u prvom planu, verujemo da zna šta radi kada je ovaj tradicionalni engleski specijalitet u pitanju. On gledaocima poručuje da ne odbacuju ideju o veganskoj „pastirskoj piti“, iako je za njihovu tradiciju neuobičajena. Sa nekoliko trikova u rukavu i uz obilje raznovrsnih biljnih namirnica, Džejmi je zaista uspeo da kreira raskošno jelo. Umesto mesa, u glavnim ulogama fila za „pastirsku pitu“ pojavljuju se pečurke (šampinjoni), sočivo i leblebije, uz obilje začina i par trikova za dodavanje umami ukusa (sušeni paradajz iz ulja, soja sos, sušene pečurke i miso pasta).

Izgleda da je Džejmi rešio da sve one koji olako tvrde da je veganska hrana bezukusna ubedi da nisu u pravu. Ako ste ljubitelj jela bogatog ukusa koja su sinonim za uživanje i „komfi“ osećaj u stomaku, onda je ovo definitivno pravi recept za vas.

Recept za „pastirsku pitu“ (Shepherd’s pie) po ideji Džejmija Olivera:

Potrebno je:

  • 3-4 čena belog luka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 srednje šargarepe (ili 1 velika) – iseckana na sitnije kockice
  • 1-2 štapa celera (sitno iseckati)
  • 250-300 g svežih šampinjona
  • 1/2 čaše crnog vina
  • 5-6 komada sušenog paradajza iz ulja (ako nemate zamenite 1 velikom kašikom paste od paradajza iz tube)
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica miso paste
  • Nekoliko suvih pečurki rehidriranih u vreloj vodi, pa iseckanih (1 kašičica praha od suvih pečurki)
  • 1/2 litra supe od povrća (ili u vreloj vodi razmutiti 1 povrtnu kocku)
  • 250-300 g kuvanog sočiva (skuvati prethodno oko 125 g suvog zelenog sočiva)
  • 1 konzerva leblebije (ako više volite možete zameniti konzervom graška)
  • Začini: 1/2 kašičice majčine dušice, 1/2 kašičice origana, malo ruzmarina, 2 kašičice aleve paprike (može i malo dimljene, ako želite)
  • So i biber po ukusu 800 – 900 g krompira za pire
  • Malo vege pavlake za kuvanje
  • Maslinovo ulje

Postupak:

  1. U dubljoj šerpi propržiti na maslinovom ulju sitno iseckan crni i beli luk sa majčinom dušicom i ruzmarinom, pa kad počnu da rumene dodati krupnije naseckane pečurke. Pečurke dobro pobiberiti, pa kad se malo proprže dodati naseckanu šargarepu i štapiće celera. Svo povrće zajedno dinstati oko 5 minuta;
  2. Sada u šerpu sa dinstanim povrćem sipati crno vino, pa prokrčkati kratko da vino ispari. Nakon toga se dodaju biljni proteini – u ovom receptu to su kuvano sočivo i leblebije (leblebije možete, ako više volite zameniti konzervom graška);
  3. Sada je ostalo da se dodaju ona „tajna oružja“ koja treba da daju taj neodoljivi umami ukus - šef Džejmi je tu upotrebio nekoliko suvih pečurki koje je rehidrirao direktno u vreloj supi od povrća. U to je dodao i naseckan paradajz iz ulja, soja sos i 1 kašičicu miso paste. Ukoliko nemate sve ove dodatke, upotrebite šta imate. Sušeni paradajz možete zameniti sa kašikom paradajz koncentrata iz tube. Soja sos je obavezan. Miso pasta nije, ali ako je imate daje dodatnu dubinu ukusa;
  4. Sada kada su svi sastojci za fil dodati, oni treba da se prokrčkaju 15-ak minuta da se svi ukusi lepo povežu. Ako tečnost potpuno uvri, dodavati po malo vode, ali voditi računa da ne bude previše, jer fil za „pastirsku pitu“ treba da bude relativno gust;
  5. U međuvremenu je potrebno očistiti i skuvati krompir za pire. Kada omekša, procediti ga, izgnječiti gnječilicom za pire, pa začiniti po želji (so, beli luk u prahu) i dodati malo maslinovog ulja ili vege pavlake za kuvanje. Ukoliko je potrebno u pire dodati i malo vode od kuvanja do željene gustine (pire treba da bude malo gušći, a ne preterano redak);
  6. Gotov fil za „pastirsku pitu“ sipati u dublji pleh u kome će se jelo peći, a zatim preko punjenja poređati kašikom pripremljen pire i poravnati. Površina pirea može se za ukras išarati viljuškom (unakrsno ili kako vi želite).

Ostaviti „pastirsku pitu“ da se prohladi pre serviranja. Poslužiti uz svežu salatu.