Sezonska zvezda bogata vitaminom C, vlaknima i ukusom: Mladi krompir uz dva savršena recepta
Krompiri su jedan od najvoljenijih i najvrsnijih sastojaka u svakodnevnoj ishrani, ali poseban je odnos prema mladom krompiru. Mladi krompir se beru pre nego što dostigne punu zrelost, prava je prolećna poslastica, a prepoznaje se po svojoj tankoj koži i voštanoj, kremastoj teksturi, što ga čini savršenim za lagana, zdrava jela. Sa druge strane, stari krompir je skrobastiji, sa debljom kožom, i obično se koristi u energetski zahtevnijim jelima, kao što su pire krompir ili pomfrit.
Nutritivne vrednosti i benefiti mladog krompira
Mladi krompir nije samo ukusan, već i vrlo hranljiv, pružajući mnoge koristi za zdravlje. Evo nekoliko ključnih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih benefita koje donosi ovaj prolećni specijalitet:
- Bogati izvor vitamina C - mladi krompiri sadrže visok nivo vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i očuvanje zdravlja kože.
- Pruža energiju - zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, mladi krompiri su odličan izvor energije, savršeni za obezbeđivanje potrebne snage tokom dana.
- Sadrži vlakna - iako imaju tanju kožu, i dalje pružaju značajan količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdrave probave i mogu doprineti smanjenju nivoa holesterola.
- Nizak u kalorijama - niskokalorični, što ih čini odličnim izborom za one koji žele da održe ili smanje telesnu težinu, a da pritom ne žrtvuju ukus.
- Izvor kalijuma - ovaj mineral pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, regulisanju krvnog pritiska i podržava funkciju mišića.
- Bogati antioksidansima - sadrže različite antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u telu.
Recept isa mladim krompirom
1. Hrskavi gnječeni mladi krompiri sa belim lukom i vlascem
Sastojci:
- 900 g mladog krompira, opranih i oceđenih
- 2 kašike sitno iseckanog belog luka
- So i sveže mleveni crni biber, po ukusu
- ¼ šolje iseckanog svežeg vlašca
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 220°C. Obložite veliki pleh silikonskom podlogom ili papirom za pečenje. Stavite krompir u veliki lonac i prelijte ih vodom dok ne budu potopljeni za oko 2,5 cm. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte 20 do 25 minuta ili dok ne omekšaju. Ocedite, a potom vratite krompir u lonac. Dodajte beli luk i promešajte. Ostavite krompire da se ohlade u loncu 5 minuta.
- Rasporedite krompir na pripremljeni pleh. Koristeći gnječalicu za krompir ili veliku viljušku, nežno gnječite krompire na 1,5 cm debljine. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Pecite 20 do 25 minuta dok krompiri ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Pospite vlašcem i uživajte.
2. Salata sa mladim krompirom i povrćem
Sastojci za salatu:
- 500 g mladog krompira, kuvanog
- 10 stabljika špargli + 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 glavica zelene salate (puterice)
- ½ većeg krastavca, tanko isečen
- šaka rotkvica, sečenih na debele štapiće
- 60 g (½ šolje) mladog graška, kuvanog
- 2 kašike kapara, sitno seckanih (ili par kiselih krastavčića, sitno isečenih)
- sveži vlašac, sitno seckan listići nane ili mirođije za dekoraciju (opciono)
Sastojci za dresing:
- 150 g (1 šolja) sirovih suncokretovih semenki, potopljenih u ključalu vodu na 30 minuta
- oko 240 ml (1 šolja) sojinog mleka (ili drugog blagog biljnog mleka)
- 1 čen belog luka
- 1½ kašika nutritivnog kvasca
- 2 kašičice belog misa
- sok od ½ do 1 limuna (po ukusu)
- 1 kašika senfa
- 1-2 kašičice javorovog sirupa oko
- ¾ kašičice krupne morske soli (manje ako koristite sitnu)
- 1/8 kašičice crnog bibera
Priprema salate:
- Opciono: Ako želite, kuvani mladi krompir (važno je da je hladan) možete blago propržiti. Isecite ga na deblje kolutove i pržite na 1-2 kašike ulja dok ne porumene s obe strane. Ostavite da se ohlade pre nego što ih dodate u salatu.
- Zagrejte gril tiganj na srednjoj temperaturi (može i na roštilju). Odlomite drvenaste krajeve sa špargli i bacite ih. Prelijte špargle sa 1 kašičicom maslinovog ulja na velikom tanjiru i uvaljajte da se ravnomerno premažu. Ako ne želite da koristite ulje, možete ih blanširati ili kuvati na pari.
- Kada je tiganj spreman, stavite špargle na gri tako da se ne preklapaju. Pecite 3-4 minuta s jedne strane dok ne dobiju tragove pečenja, zatim ih okrenite i pecite s druge strane. Trebalo bi da budu mekane, ali da zadrže laganu hrskavost.
- Prebacite špargle na dasku, posolite i isecite na zalogaje. Ostavite sa strane.
- U velikoj činiji sjedinite iskidane listove salate, krompir (pržen ili samo kuvan), šparglu, krastavce, rotkvice, grašak, kapare (ili krastavčiće) i vlašac. Prelijte dresingom od suncokreta i, po želji, pospite svežim biljem.
Priprema dresinga:
- Ocedite suncokretove semenke i stavite ih u blender sa oko 180 ml (¾ šolje) sojinog mleka. Blendajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo mleka da biste olakšali blendanje.
- Dodajte preostale sastojke i začine, pa ponovo blendajte dok ne dobijete željeni ukus i gustinu. Ako želite još kremastiji dresing, možete dodati malo maslinovog ulja (ali tada neće biti bez ulja). Dresing može da stoji u zatvorenoj tegli u frižideru najmanje nedelju dana.