Sezonska zvezda bogata vitaminom C, vlaknima i ukusom: Mladi krompir uz dva savršena recepta

Foto: Shutterstock

Krompiri su jedan od najvoljenijih i najvrsnijih sastojaka u svakodnevnoj ishrani, ali poseban je odnos prema mladom krompiru. Mladi krompir se beru pre nego što dostigne punu zrelost, prava je prolećna poslastica, a prepoznaje se po svojoj tankoj koži i voštanoj, kremastoj teksturi, što ga čini savršenim za lagana, zdrava jela. Sa druge strane, stari krompir je skrobastiji, sa debljom kožom, i obično se koristi u energetski zahtevnijim jelima, kao što su pire krompir ili pomfrit.

Nutritivne vrednosti i benefiti mladog krompira

Mladi krompir nije samo ukusan, već i vrlo hranljiv, pružajući mnoge koristi za zdravlje. Evo nekoliko ključnih nutritivnih vrednosti i zdravstvenih benefita koje donosi ovaj prolećni specijalitet:

  • Bogati izvor vitamina C - mladi krompiri sadrže visok nivo vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i očuvanje zdravlja kože.
  • Pruža energiju - zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, mladi krompiri su odličan izvor energije, savršeni za obezbeđivanje potrebne snage tokom dana.
  • Sadrži vlakna - iako imaju tanju kožu, i dalje pružaju značajan količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdrave probave i mogu doprineti smanjenju nivoa holesterola.
  • Nizak u kalorijama - niskokalorični, što ih čini odličnim izborom za one koji žele da održe ili smanje telesnu težinu, a da pritom ne žrtvuju ukus.
  • Izvor kalijuma - ovaj mineral pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, regulisanju krvnog pritiska i podržava funkciju mišića.
  • Bogati antioksidansima - sadrže različite antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u telu.
Foto: Shutterstock

Recept isa mladim krompirom

1. Hrskavi gnječeni mladi krompiri sa belim lukom i vlascem

Sastojci:

  • 900 g mladog krompira, opranih i oceđenih
  • 2 kašike sitno iseckanog belog luka
  • So i sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • ¼ šolje iseckanog svežeg vlašca

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 220°C. Obložite veliki pleh silikonskom podlogom ili papirom za pečenje. Stavite krompir u veliki lonac i prelijte ih vodom dok ne budu potopljeni za oko 2,5 cm. Stavite na srednje jaku vatru i kuvajte 20 do 25 minuta ili dok ne omekšaju. Ocedite, a potom vratite krompir u lonac. Dodajte beli luk i promešajte. Ostavite krompire da se ohlade u loncu 5 minuta.
  2. Rasporedite krompir na pripremljeni pleh. Koristeći gnječalicu za krompir ili veliku viljušku, nežno gnječite krompire na 1,5 cm debljine. Posolite i pobiberite po ukusu.
  3. Pecite 20 do 25 minuta dok krompiri ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Pospite vlašcem i uživajte.

2. Salata sa mladim krompirom i povrćem

Sastojci za salatu:

  • 500 g mladog krompira, kuvanog
  • 10 stabljika špargli + 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 glavica zelene salate (puterice)
  • ½ većeg krastavca, tanko isečen
  • šaka rotkvica, sečenih na debele štapiće
  • 60 g (½ šolje) mladog graška, kuvanog
  • 2 kašike kapara, sitno seckanih (ili par kiselih krastavčića, sitno isečenih)
  • sveži vlašac, sitno seckan listići nane ili mirođije za dekoraciju (opciono)

Sastojci za dresing:

  • 150 g (1 šolja) sirovih suncokretovih semenki, potopljenih u ključalu vodu na 30 minuta
  • oko 240 ml (1 šolja) sojinog mleka (ili drugog blagog biljnog mleka)
  • 1 čen belog luka
  • 1½ kašika nutritivnog kvasca
  • 2 kašičice belog misa
  • sok od ½ do 1 limuna (po ukusu)
  • 1 kašika senfa
  • 1-2 kašičice javorovog sirupa oko
  • ¾ kašičice krupne morske soli (manje ako koristite sitnu)
  • 1/8 kašičice crnog bibera

Priprema salate:

  1. Opciono: Ako želite, kuvani mladi krompir (važno je da je hladan) možete blago propržiti. Isecite ga na deblje kolutove i pržite na 1-2 kašike ulja dok ne porumene s obe strane. Ostavite da se ohlade pre nego što ih dodate u salatu.
  2. Zagrejte gril tiganj na srednjoj temperaturi (može i na roštilju). Odlomite drvenaste krajeve sa špargli i bacite ih. Prelijte špargle sa 1 kašičicom maslinovog ulja na velikom tanjiru i uvaljajte da se ravnomerno premažu. Ako ne želite da koristite ulje, možete ih blanširati ili kuvati na pari.
  3. Kada je tiganj spreman, stavite špargle na gri tako da se ne preklapaju. Pecite 3-4 minuta s jedne strane dok ne dobiju tragove pečenja, zatim ih okrenite i pecite s druge strane. Trebalo bi da budu mekane, ali da zadrže laganu hrskavost.
  4. Prebacite špargle na dasku, posolite i isecite na zalogaje. Ostavite sa strane.
  5. U velikoj činiji sjedinite iskidane listove salate, krompir (pržen ili samo kuvan), šparglu, krastavce, rotkvice, grašak, kapare (ili krastavčiće) i vlašac. Prelijte dresingom od suncokreta i, po želji, pospite svežim biljem.

Priprema dresinga:

  1. Ocedite suncokretove semenke i stavite ih u blender sa oko 180 ml (¾ šolje) sojinog mleka. Blendajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu teksturu. Po potrebi dodajte još malo mleka da biste olakšali blendanje.
  2. Dodajte preostale sastojke i začine, pa ponovo blendajte dok ne dobijete željeni ukus i gustinu. Ako želite još kremastiji dresing, možete dodati malo maslinovog ulja (ali tada neće biti bez ulja). Dresing može da stoji u zatvorenoj tegli u frižideru najmanje nedelju dana.