Vege burger od bundeve i pečurki sa semenkama: Sezonski recept koji morate probati
Sezona bundeve je u punom jeku i ako tražite nov i pomalo neobičan način da je iskoristite - ovaj recept će vas oduševiti. Većinu nas pomisao na bundevu asocira na: čorbe, rižoto, paste ili pite, ali retko ih zamišljamo u - burgerima. Ipak, iznenadićete se koliko je ovaj jednostavan vege burger od bundeve ukusan i zasitan, a da je pri tom i izuzetno zdrav. Uz to, ovakav recept je divan podsetnik koliko sezonska plant based kuhinja ne mora biti komplikovana – nekada je dovoljno par dostupnih vrsta povrća, konzerva pasulja, rerna (ili air fryer) i malo začina da dobijete neodoljiv obrok.
Recept: Vege burger od bundeve, pečurki i pasulja
Sastojci (za 6 burgera):
- Oko 500 g bundeve (muskatna, hokaido), isečene na kockice
- 300 g šampinjona, krupniije naseckanih
- 240 g kuvanog pasulja (1 konzerva, oceđena)
- 4–5 kašika prezli ili mlevenih ovsenih pahuljica (može i ovseno brašno)
- 1 kašičica kari začina
- 1 kašičica dimljene paprike
- So i biber po ukusu
- 2–3 kašike maslinovog ulja
- Za posipanje (oblaganje burgera pre pečenja): semenke bundeve, suncokreta i susama.
Priprema:
- Ispecite povrće: Zagrejte rernu na 200°C. Pomiješajte bundevu i šampinjone sa maslinovim uljem, solju, biberom, kari začinom i dimljenom paprikom. Pecite oko 25 minuta dok šampinjoni ne porumene i bundeva ne omekša. Prohladite.
- Pomešajte sa pasuljem: U dublju posudu dodajte pečeno povrće, pa oceđen pasulj i izradite direktno štapnim mikserom (u nastavku je video sa postupkom pripreme). Dodajte prezlu ili mlevene pahuljice tako da dobijete smesu koja se može fino oblikovati rukama (ako je premekana i previše lepljiva dodajte još malo prezle ili pahuljica, ali nemojte preterivati). Probajte smesu i dodajte još začina po ukusu.
- Formirajte burgere: Rukama oblikujte smesu u pljeskavice.
- Pospite semenkama: Svaki burger uvaljajte u mešavinu semenki za ukusnu i neodoljivu hrskavu koricu.
- Zapecite burgere u rerni ili u air frayer-u: Stavite pripremljene vege burgere u rernu ili air frayer, isprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite 15 minuta dok semenke spolja ne porumene i postanu hrskave.
Ovi vege burgeri su fantastični u pecivu uz dodatak tahini sosa, svežeg povrća, hrskavog ukiseljenog luka ili avokada. Ili ih poslužite samostalno uz toplo varivo od žitarica i povrća (na primer uz omiljeni rižoto).
Zašto je ovaj vege burger prava nutritivna „bomba“?
Svaki sastojak donosi važne hranljive materije:
- Bundeva - Bogata beta-karotenom (za zdravlje kože, očiju i imunitet), vlakna za zdravlje creva, prirodno slatka, bez dodatog šećera
- Pečurke - Bogate antioksidansima i podržavaju imunitet, sadrže B vitamine i doprinose neodoljivom „umami“ ukusu
- Pasulj - Biljni proteini i vlakna, bogat gvožđem, kalijumom i složenim ugljenim hidratima
- Semenke - Zdrave masti, cink, magnezijum, selen i omega-3, hrskava tekstura i dodatno bogatstvo ukusa.
Možda volite meso, ali ako date šansu ovako sjajnom biljnom burgeru, mogli biste zaintrigirati i svoju kulinarsku maštu, ali i svoja nepca. Da ne pričamo o dobrom osećaju nakon ovakvog nutritivno bogatog biljnog obroka - bez one težine u stomaku tako dobro poznate ljubiteljima jakih mesnih obroka.