Kako da napravite posni slatki rolat bez pečenja: Recept bez šećera, mleka i jaja za svaku priliku
Vreme posta je idealna prilika da isprobavate recepte koje možda inače ne biste, a koji su u potpunosti biljnog porekla. Tada se često otkrivaju nove kombinacije ukusa i kolači koji na prvi zalogaj deluju mrsno, bogato i kremasto, iako u njima nema ni mleka ni jaja. Još kada su bez dodatog šećera, uživanje je potpuno, a cela kuća ispuni se mirisom kakaa i vanile.
Jedan od takvih recepata je upravo ovaj posni slatki rolat bez pečenja. Jednostavan za pripremu, napravljen od prirodnih sastojaka, a dovoljno efektan da se bez problema nađe i na posnoj trpezi ili slavskom stolu.
Sastojci
Za testo:
- 1 šolja bademovog brašna
- 3/4 šolje ovsenog brašna
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/3 šolje javorovog sirupa
- 1/3 šolje tečnog bademovog putera
- 1 kašičica vanila paste ili ekstrakta
- 1/8 šolje biljnog mleka (po potrebi dodajte više)
Za fil:
- 225 g veganskog krem sira (pogledati savete)
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Za dekoraciju (opciono):
- rastopljena čokolada
Priprema
- U procesor hrane stavite bademovo brašno, ovseno brašno, kakao, javorov sirup, puter od badema, vanilu i biljno mleko. Blendajte dok ne dobijete glatko, gusto testo. Po potrebi dodajte još mleka kašičicu po kašičicu.
- Testo stavite između dva lista papira za pečenje i razvucite u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.
- U manjoj posudi sjedinite veganski krem sir i javorov sirup dok ne dobijete glatku i razmazivu smesu.
- Ravnomerno rasporedite fil preko testa, ostavljajući mali rub sa strane.
- Pažljivo urolajte testo u čvrst rolat koristeći papir za pečenje da vam olakša postupak. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se stegne.
- Nakon toga, iseckajte na 7 rolata. Po želji prelijte rastopljenom čokoladom. Čuvajte u frižideru ili zamrzivaču i služite hladno.
Saveti i trikovi
- Bademovo brašno: Držite u frižideru da ne oksidira i ne postane gorko.
- Biljno mleko: Dodajte postepeno da testo ne bi postalo previše mekano.
- Sečenje rolata: Oštrim nožem dobijate lep oblik; dok se fil ne stegne, rolat je mekši i može da se deformiše.
Zamenske varijante filova:
- Kokosov krem: Debeli sloj kokosovog mleka iz konzerve, zaslađen i aromatizovan vanilom.
- Indijski orah: Natopljeni i izmiksani sa malo biljnog mleka i javorovog sirupa, dobijate kremastu, neutralnu teksturu.
- Svileni tofu: Blendajte sa javorovim sirupom i vanilom za lagani, kremasti fil.
- Gušći biljni jogurt: Može zameniti krem sir, a za čvršću teksturu dodajte malo gustina ili agar-agara.
Ako koristite alternativne filove, možda će biti mekši, pa držite rolat duže u frižideru ili zamrzivaču pre sečenja.
Ovi posni rolati su jednostavni, hranljivi i efektni. Savršeni su za sve prilike, od slatkog užitka kod kuće do elegantnog dezerta za goste.