Kako da napravite posni slatki rolat bez pečenja: Recept bez šećera, mleka i jaja za svaku priliku

Foto: Shutterstock

Vreme posta je idealna prilika da isprobavate recepte koje možda inače ne biste, a koji su u potpunosti biljnog porekla. Tada se često otkrivaju nove kombinacije ukusa i kolači koji na prvi zalogaj deluju mrsno, bogato i kremasto, iako u njima nema ni mleka ni jaja. Još kada su bez dodatog šećera, uživanje je potpuno, a cela kuća ispuni se mirisom kakaa i vanile.

Jedan od takvih recepata je upravo ovaj posni slatki rolat bez pečenja. Jednostavan za pripremu, napravljen od prirodnih sastojaka, a dovoljno efektan da se bez problema nađe i na posnoj trpezi ili slavskom stolu.

Sastojci

Za testo:

  • 1 šolja bademovog brašna
  • 3/4 šolje ovsenog brašna 
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 1/3 šolje javorovog sirupa
  • 1/3 šolje tečnog bademovog putera
  • 1 kašičica vanila paste ili ekstrakta
  • 1/8 šolje biljnog mleka (po potrebi dodajte više)

Za fil:

  • 225 g veganskog krem sira (pogledati savete)
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Za dekoraciju (opciono):

  • rastopljena čokolada

Priprema

  1. U procesor hrane stavite bademovo brašno, ovseno brašno, kakao, javorov sirup, puter od badema, vanilu i biljno mleko. Blendajte dok ne dobijete glatko, gusto testo. Po potrebi dodajte još mleka kašičicu po kašičicu.
  2. Testo stavite između dva lista papira za pečenje i razvucite u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.
  3. U manjoj posudi sjedinite veganski krem sir i javorov sirup dok ne dobijete glatku i razmazivu smesu.
  4. Ravnomerno rasporedite fil preko testa, ostavljajući mali rub sa strane.
  5. Pažljivo urolajte testo u čvrst rolat koristeći papir za pečenje da vam olakša postupak. Stavite u zamrzivač na 1 sat da se stegne.
  6. Nakon toga, iseckajte na 7 rolata. Po želji prelijte rastopljenom čokoladom. Čuvajte u frižideru ili zamrzivaču i služite hladno.

Saveti i trikovi

  • Bademovo brašno: Držite u frižideru da ne oksidira i ne postane gorko.
  • Biljno mleko: Dodajte postepeno da testo ne bi postalo previše mekano.
  • Sečenje rolata: Oštrim nožem dobijate lep oblik; dok se fil ne stegne, rolat je mekši i može da se deformiše.

Zamenske varijante filova:

  • Kokosov krem: Debeli sloj kokosovog mleka iz konzerve, zaslađen i aromatizovan vanilom.
  • Indijski orah: Natopljeni i izmiksani sa malo biljnog mleka i javorovog sirupa, dobijate kremastu, neutralnu teksturu.
  • Svileni tofu: Blendajte sa javorovim sirupom i vanilom za lagani, kremasti fil.
  • Gušći biljni jogurt: Može zameniti krem sir, a za čvršću teksturu dodajte malo gustina ili agar-agara.

Ako koristite alternativne filove, možda će biti mekši, pa držite rolat duže u frižideru ili zamrzivaču pre sečenja.

Ovi posni rolati su jednostavni, hranljivi i efektni. Savršeni su za sve prilike, od slatkog užitka kod kuće do elegantnog dezerta za goste.