Kafopije, evo dobrih vesti: Pronađena bakterija u našoj mikroflori koja obožava kafu
Profesor Spektor, poznati epidemiolog i ekspert za mikrobiom (bakterije u našoj mikroflori) i njegov uticaj na zdravlje, ponovo je imao jedno zanimljivo gostovanje na popularnom britanskom podkastu. Voditelja je naročito oduševila njegova priča o neobičnoj vrsti bakterije pronađene u ljudskom mikrobiomu i njenim neočekivanim benefitima. Za početak, domaćin je bio vidno šokiran Spektorovom izjavom da je ispijanje kafe dobro za zdravlje, kao i da naučne studije pokazuju da ovaj napitak može na pr. da smanji rizik od bolesti srca za oko 30% (neverovatno je koliko ljudi još uvek veruje da je kafa loša za zdravlje).
Profesor je dalje objasnio da su istraživači u našem mikrobiomu pronašli specifičnu vrstu bakterije, pod imenom Losonibakter (Lawsonibacter), koja po svoj prilici napreduje i razmnožava se isključivo kod ljudi koji piju kafu. Ovaj mikrob je inače deo porodice dobrih bakterija koje proizvode blagotvorne SCFA – masne kiseline kratkog lanca, koje u organizmu igraju važnu ulogu u smanjenju upalnih procesa, boljem varenju i uopšte zdravlju probavnog sistema (ali i mnogih drugih organa).
Spektor je u nastavku priče o ovom neobičnom mikrobu rekao i da on postoji u vrlo malom broju čak i kod onih ljudi koji ne piju kafu, ali u uspavanom i zakržljalom obliku, čekajući na šoljicu kafe koja će učiniti da se aktivira i počne da buja. Pretpostavio je da je moguće da su usamljeni mikrobi tu dospeli možda poljupcem sa nekim kafopijom. Voditelj je vidno zabavljen ovom pričom rekao da je on lično prestao da pije kafu, jer ga je kofein činio prenadraženim, ali da se sada pita da li nešto propušta zbog toga?
Profesor Spektor je na to prokomentarisao: „Tvoj Losonibakter je vrlo nesrećan zbog toga! Zašto mu bar povremeno ne daš malo kafe?“ Poznati naučnik je završio preporukom da je za dobrobit ovih mikroba dovoljno i povremeno popiti neku šoljicu kafe koja može biti i bez kofeina (ako je neko na njega osetljiv).
Kafa je inače vrlo bogata polifenolima – prirodnim supstancama koje se ponašaju u organizmu kao antioksidansi. Upravo ovi polifenoli su izvor hrane za dobre bakterije, pomažući im da se razmnožavaju u dovoljnoj meri i vrše svoju funkciju stvaranja zdravijeg okruženja u našem probavnom sistemu. Profesor Spektor je objasnio da je kafa i izvor vlakana i da nam 3 šoljice kafe dnevno mogu doneti oko 5 g vlakana. Dakle, ako do sada niste znali, jutarnja šoljica kafe ne pokreće samo naš mozak, već neguje i zdravlje naše mikroflore.
Drugi naučni nalazi i studije o benefitima kafe
I doktorka Nelig, neurolog i naučnik sa Francuskog Institituta za medicinska istraživanja, jedan od vodećih eksperata za fiziološke i zdravstvene efekte konzumacije kafe, nedavno je govorila o naučnim saznanjima o benefitima kafe. Ona je tada navela da kafa ima vrlo visok sadržaj antioksidanasa polifenola – čak 3 do 4 puta veći nego što je u čaju ili vinu. Naglasila je i da se upravo to smatra najverovatnijim razlogom što je kafa u obilju naučnih studija povezana sa smanjenim rizikom od nekih vrsta raka. Ona je rekla i da su istraživanja pokazala da ispijanje kafe pomaže i u prevenciji dijabetesa tip 2. Doktorka Nelig je napomenula da studije pokazuju i da kafa na duži rok može u određenoj meri da pruži podršku očuvanju naših kognitivnih sposobnosti kako starimo, pa i pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alchajemerova i Parkinsonova bolest. Bitno je znati i da zdravstveni benefiti kafe u najvećoj meri nisu povezani sa kofeinom, tako da ih možemo imati i ako biramo da konzumiramo kafu bez kofeina.